måndag 25 november 2024

inloggad som

Fluoguide upptäcker cancerbrännande bieffekt

|  
|  

Mitt i tillväxtresan för det unga, danska bioteknikföretaget Fluoguide har företaget upptäckt en bieffekt av deras produkt, som har potential att bli ett nytt, hett säljargument. 

Fluoguide befinner sig mitt i klinisk fas för ett fluorescerande ämne som ska förenkla canceroperationer genom att få tumören att lysa upp. Nu har bolaget i djurförsök dokumenterat att kirurgin kan kompletteras genom att skruva upp ljuset så att cancervävnad helt enkelt dör.

– Det betyder att vi kan förstöra cancern genom att tända den och värma upp den. Resultatet har nyss publicerats vetenskapligt som djurförsök. Men det visar möjligheterna för vad vi kan göra med vår produkt hos människor på lång sikt, säger Fluoguides vd Morten Albrechtsen.

Resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Oncotarget med den svåröversatta titeln: “The use of a uPAR-targeted probe for photothermal cancer therapy prolongs survival in a xenograft mouse model of glioblastoma”. Den har inte väckt särskilt mycket uppmärksamhet utanför fackkretsar.  

Fluoguide är noterat på Nasdaq First North i Sverige och har nu bara sex anställda, plus frilansare. Men pengarna fortsätter att flöda in i företaget som bäddar för både expansion och på sikt en exit. Totalt har Fluoguide tagit in drygt tolv miljoner euro från investerare och nyligen fått 750.000 euro som en del av ett bidrag på 2,5 miljoner euro, cirka 26 miljoner kronor, från European Innovation Council. 

– Därför är det helt uppenbart att vi behöver utöka organisationen och det är den aktuella planen. Men vi tar det så försiktigt som möjligt för att vara robusta. När våra säkerhetsdata kommer ut i slutet av det tredje kvartalet kommer vi att vara väl rustade för utbyggnader i slutet av året, säger Morten Albrectsen.

Fluoguide ser också många möjligheter till en exit framför sig, med ett större företag som kan göra tekniken till en världsprodukt.

– En optimal tid att sälja kan vara genom vid godkännandet av den första produkten. Vi gör oss redo, men vi vill inte ha en exit till varje pris. 

Keld Broksø

Mitt i tillväxtresan för det unga, danska bioteknikföretaget Fluoguide har företaget upptäckt en bieffekt av deras produkt, som har potential […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt.