torsdag 25 april 2024

inloggad som

Fluoguide upptäcker cancerbrännande bieffekt

|  
|  

Mitt i tillväxtresan för det unga, danska bioteknikföretaget Fluoguide har företaget upptäckt en bieffekt av deras produkt, som har potential att bli ett nytt, hett säljargument. 

Fluoguide befinner sig mitt i klinisk fas för ett fluorescerande ämne som ska förenkla canceroperationer genom att få tumören att lysa upp. Nu har bolaget i djurförsök dokumenterat att kirurgin kan kompletteras genom att skruva upp ljuset så att cancervävnad helt enkelt dör.

– Det betyder att vi kan förstöra cancern genom att tända den och värma upp den. Resultatet har nyss publicerats vetenskapligt som djurförsök. Men det visar möjligheterna för vad vi kan göra med vår produkt hos människor på lång sikt, säger Fluoguides vd Morten Albrechtsen.

Resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Oncotarget med den svåröversatta titeln: “The use of a uPAR-targeted probe for photothermal cancer therapy prolongs survival in a xenograft mouse model of glioblastoma”. Den har inte väckt särskilt mycket uppmärksamhet utanför fackkretsar.  

Fluoguide är noterat på Nasdaq First North i Sverige och har nu bara sex anställda, plus frilansare. Men pengarna fortsätter att flöda in i företaget som bäddar för både expansion och på sikt en exit. Totalt har Fluoguide tagit in drygt tolv miljoner euro från investerare och nyligen fått 750.000 euro som en del av ett bidrag på 2,5 miljoner euro, cirka 26 miljoner kronor, från European Innovation Council. 

– Därför är det helt uppenbart att vi behöver utöka organisationen och det är den aktuella planen. Men vi tar det så försiktigt som möjligt för att vara robusta. När våra säkerhetsdata kommer ut i slutet av det tredje kvartalet kommer vi att vara väl rustade för utbyggnader i slutet av året, säger Morten Albrectsen.

Fluoguide ser också många möjligheter till en exit framför sig, med ett större företag som kan göra tekniken till en världsprodukt.

– En optimal tid att sälja kan vara genom vid godkännandet av den första produkten. Vi gör oss redo, men vi vill inte ha en exit till varje pris. 

Keld Broksø

Mitt i tillväxtresan för det unga, danska bioteknikföretaget Fluoguide har företaget upptäckt en bieffekt av deras produkt, som har potential […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.