fredag 22 november 2024

inloggad som

MC-innovatörer tar in kapital

|  
|  

Det nya Minc-bolaget ALLight Systems har tagit in 1,8 miljoner kronor för att vidareutveckla sin nya typ av strålkastare för motorcyklar. I höst inleder bolaget även ett samarbete med designhuset Lundinova – Sigma Connectivitys dotterbolag – berättar ALLights grundare och operativa chef Aatu Keränen.

– Vårt största fokus är att accelerera vår produktutveckling. Så sent som i går bestämde vi oss för att köpa in Lundinovas tjänster, då vi i dagsläget inte har råd att anställa den kompetens som behövs. Det tar också väldigt lång tid att hitta rätt kompetens, säger han.

ALLights Systems startades av motorcykelentusiasterna Aatu Keränen och Peymon Hashimoto 2018. Deras uppfinning bygger på samma slags teknik som används för att filma i rörelse. Det ska enligt bolaget öka trafiksäkerheten för föraren och andra vägtrafikanter då ljusbilden från strålkastaren håller sig jämn med vägytan under hela färden.

Nästa höst hoppas Aatu Keränen att det ska finnas en färdig produkt. På sikt vill ALLight Systems licensiera ut rättigheterna till underleverantörer åt de stora fordonstillverkarna.

– Det är ett tufft tidsschema, men vi känner att vi har en bra mix av större investerare i bolaget. Vi kommer även att komplettera med ett innovationslån från Almi, säger Aatu Keränen.

I våras mottog ALLight Systems Lunds universitets och Sparbanken Skånes pris för framtidens innovationer och flyttade samtidigt från Venture Lab till Minc.

Sara Nkwe Assarsson

Det nya Minc-bolaget ALLight Systems har tagit in 1,8 miljoner kronor för att vidareutveckla sin nya typ av strålkastare för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Nytt ljus på motorcykelljus

    Podd: Veckans nya avsnitt av podden Lejonkulan gästas av Allight som utvecklar ljussystem till tvåhjuliga fordon. Enligt grundaren Aarto Keränen […]

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.