måndag 20 maj 2024

inloggad som

MC-innovatörer tar in kapital

|  
|  

Det nya Minc-bolaget ALLight Systems har tagit in 1,8 miljoner kronor för att vidareutveckla sin nya typ av strålkastare för motorcyklar. I höst inleder bolaget även ett samarbete med designhuset Lundinova – Sigma Connectivitys dotterbolag – berättar ALLights grundare och operativa chef Aatu Keränen.

– Vårt största fokus är att accelerera vår produktutveckling. Så sent som i går bestämde vi oss för att köpa in Lundinovas tjänster, då vi i dagsläget inte har råd att anställa den kompetens som behövs. Det tar också väldigt lång tid att hitta rätt kompetens, säger han.

ALLights Systems startades av motorcykelentusiasterna Aatu Keränen och Peymon Hashimoto 2018. Deras uppfinning bygger på samma slags teknik som används för att filma i rörelse. Det ska enligt bolaget öka trafiksäkerheten för föraren och andra vägtrafikanter då ljusbilden från strålkastaren håller sig jämn med vägytan under hela färden.

Nästa höst hoppas Aatu Keränen att det ska finnas en färdig produkt. På sikt vill ALLight Systems licensiera ut rättigheterna till underleverantörer åt de stora fordonstillverkarna.

– Det är ett tufft tidsschema, men vi känner att vi har en bra mix av större investerare i bolaget. Vi kommer även att komplettera med ett innovationslån från Almi, säger Aatu Keränen.

I våras mottog ALLight Systems Lunds universitets och Sparbanken Skånes pris för framtidens innovationer och flyttade samtidigt från Venture Lab till Minc.

Sara Nkwe Assarsson

Det nya Minc-bolaget ALLight Systems har tagit in 1,8 miljoner kronor för att vidareutveckla sin nya typ av strålkastare för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.