torsdag 9 maj 2024

inloggad som

MC-innovatörer tar in kapital

|  
|  

Det nya Minc-bolaget ALLight Systems har tagit in 1,8 miljoner kronor för att vidareutveckla sin nya typ av strålkastare för motorcyklar. I höst inleder bolaget även ett samarbete med designhuset Lundinova – Sigma Connectivitys dotterbolag – berättar ALLights grundare och operativa chef Aatu Keränen.

– Vårt största fokus är att accelerera vår produktutveckling. Så sent som i går bestämde vi oss för att köpa in Lundinovas tjänster, då vi i dagsläget inte har råd att anställa den kompetens som behövs. Det tar också väldigt lång tid att hitta rätt kompetens, säger han.

ALLights Systems startades av motorcykelentusiasterna Aatu Keränen och Peymon Hashimoto 2018. Deras uppfinning bygger på samma slags teknik som används för att filma i rörelse. Det ska enligt bolaget öka trafiksäkerheten för föraren och andra vägtrafikanter då ljusbilden från strålkastaren håller sig jämn med vägytan under hela färden.

Nästa höst hoppas Aatu Keränen att det ska finnas en färdig produkt. På sikt vill ALLight Systems licensiera ut rättigheterna till underleverantörer åt de stora fordonstillverkarna.

– Det är ett tufft tidsschema, men vi känner att vi har en bra mix av större investerare i bolaget. Vi kommer även att komplettera med ett innovationslån från Almi, säger Aatu Keränen.

I våras mottog ALLight Systems Lunds universitets och Sparbanken Skånes pris för framtidens innovationer och flyttade samtidigt från Venture Lab till Minc.

Sara Nkwe Assarsson

Det nya Minc-bolaget ALLight Systems har tagit in 1,8 miljoner kronor för att vidareutveckla sin nya typ av strålkastare för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.