fredag 22 november 2024

inloggad som

EU-accelerator för miljöteknik avslutas i år

Det treåriga EU-finansierade projektet Cleantech Impact Accelerator avslutas i år och har redan sammanfört 56 startups på båda sidor av Öresund med sju stora väletablerade företag. Storföretagen ska se hur de kan använda lösningar från uppstartsföretagen och i ett fall har en startup köpts upp– men namnen är inte offentliga ännu.

Den tredje rapporten lämnas till EU-programmet Interreg den 12 april och en fjärde och sista tas fram till november.

– Vi har inte bestämt om vi ska ansöka om en ny treårsperiod i slutet av året, men hoppas att Cleantech Impact Accelerator fortsätter. Det är otroligt intressanta saker som vi har på gång mellan danska och svenska startups och storföretag. Vi skapar förståelse för näringslivet på andra sidan av Öresund. Trots att det finns olika regler så är det inte stor skillnad på startups i Danmark och Sverige. Dessutom har vi skapat ett stort nätverk, säger projektledaren Lars Moberger, som är knuten till RISE.

I första rundan fick 17 startups träffa Arla Foods, Tetra Pak och Alfa Laval. Därefter träffade 24 startups NCC, Balder och Architects. I sista rundan har Oatly träffat 15 startups.

– Vi har nått längre än målen vi satte upp. Även om vi själva inte kan se allt som hänt så har vi skapat kontakt och samarbeten, säger Lars Moberger.

Projektet har en budget på drygt 370.000 euro bland annat från EU:s interregprogram Öresund-Kattegatt-Skagerrak. Även Region Halland bidrar. Kravet på företagen som deltar är bland annat att de är nystartade och har färre än tio anställda. Storföretagen de matchas mot finns inom hållbara byggprojekt, livsmedelsindustrin och miljöteknik.

Keld Broksø

Det treåriga EU-finansierade projektet Cleantech Impact Accelerator avslutas i år och har redan sammanfört 56 startups på båda sidor av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.