onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Snubblometern kartlägger rehab efter covid-19

|  
|  

Lundaföretaget Infonomys verktyg Snubblometer används nu av Malmö stad för att följa patienter med covid-19 i äldrevården. Projektet genomförs tillsammans med Lund Universitet, som samlar in information om behandling och rehabilitering av covid-19.

– I första hand är detta ett forskningsprojekt för att få bättre koll på hur man kan aktivera och rehabilitera folk efter sjukdomen. De är en fantastisk möjlighet att använda vårt verktyg tillsammans med olika enkäter för att få en bild av hur rehabiliteringen kan förbättras, säger Jonas Källmén, en av Infonomys grundare, till Rapidus.

Snubblometern är en kroppssensor som mäter hur kroppen positioneras, balansen och risken för att falla i realtid. Ursprungligen är den utvecklad för patienter med stor risk för att falla, därav namnet, men i samband med covid-19-behandling mäter den i stället hur mycket patienten är uppe och rör sig och hur vederbörande ligger i sängen.

– När man har covid-19 ska man helst inte ligga ned utan sitta eller stå, men kan man inte det så ska man inte ligga på rygg. Framstupa sidoläge eller på magen är bäst för andningen. Vi lär oss mycket av det här projektet och många av våra internationella partners är också intresserade av det, säger Jonas Källmén.

Snubblometern är färdigutvecklad men inte formellt lanserad ännu. Infonomy har fått beställningar som ska levereras i sommar och har även sin teknik inbyggd i andra företags produkter.

– Vi har haft jättebra resultat i upphandlingar, men där pågår överklaganden. Vår position på den svenska marknaden är fantastisk, men det är många aktörer som konkurrerar med varandra och som underleverantör kan man inte avslöja vilka man jobbar med, säger Jonas Källmén.

Niclas Lindstrand

Lundaföretaget Infonomys verktyg Snubblometer används nu av Malmö stad för att följa patienter med covid-19 i äldrevården. Projektet genomförs tillsammans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.