lördag 23 november 2024

inloggad som

Skarpt läge för danska plastsorterare

|  
|  

Den omtalade startupen Trebo, med rötterna i Danmarks Tekniske Universitet, gör framsteg, nyanställer och är nu nära att sälja sin första sorteringsmaskin.

Grundarna Thomas Trebbien och Andreas Leth Bockhoffs idé är att sälja en egenutvecklad maskin som återanvänder stora mängder plast som annars går till spillo. Ambitionen är att bli globala.

Trebo har under våren fått ytterligare 2,5 miljoner danska kronor från North East Venture, en fond som startats av familjen bakom smyckesföretaget Pandora. Och just nu tävlar tre kunder om att bli först med att köpa en egen specialbyggd maskin för att sortera plast.

– Vi är så nära att vi kan smaka det. Jag är mycket optimistisk. Vi väntar på att få det första avtalet i sommar, inom tre månader. Det är först till kvarn. Vi har gjort en demo för dem och bevisat att vi kan sortera deras plast, säger Thomas Trebbien.

I november 2019 rapporterade Rapidus dock att Trebo siktade på att resa fyra miljoner.

– Vi är inte färdiga, men nu kan vi gå vidare och anställa både ingenjörer och säljare den närmaste tiden. Redan nu har det tillkommit två tekniska utvecklare. Dessutom har den danska regeringen kommit med nya lånemöjligheter i spåret av coronakrisen, säger Thomas Trebbien.

Trebo har tidigare fått över en miljon danska kronor från bland annat Innovationsfonden och siffrorna ligger på plus efter ett par års existens. De säljer nämligen redan användandet av deras två egna maskiner, men målet har hela tiden varit att sälja maskiner som är specialanpassade efter kunderna och deras specifika plastsorter.

Keld Broksø

Den omtalade startupen Trebo, med rötterna i Danmarks Tekniske Universitet, gör framsteg, nyanställer och är nu nära att sälja sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.