Lundabolaget Watersprint har precis lanserat Purify Mini, en vattenrenare för mindre flöden om kan placeras i exempelvis vattenkylare, husbilar och tågtoaletter. Företaget har nyligen tagit in 7,8 miljoner kronor av befintliga ägare, pengar som är tänkta att bära verksamheten tills de blir lönsamma.
Virusreduktion var tidigare ”nice to have” för kunderna men spelar nu en större roll då det visat sig vara samhällskritiskt, enligt företagets vd Pete Andersen.
– Tajmingen för lansering av vår mindre renare för dricksvatten är inte fel med tanke på corona. Vår teknik reducerar virus och bakterier i vattnet. Och förutom att få rent dricksvatten har vi märkt att det finns andra behov som vår produkt täcker. Det är känslan av trygghet. Vi har inte riktigt förstått att den biten är minst lika viktig för våra kunder, säger han.
Watersprint bildades 2013 med idén att rena vatten med hjälp av en patenterad teknik som använder LED-genererat UV-ljus, vilket förstör RNA och DNA hos bakterier och virus som därmed oskadliggörs.
Bolaget har sedan dess tagit in från fyra och till femton miljoner kronor nästan vart år, och ingick 2018 ett viktigt partnerskap med FM Mattsson Mora Group. Tillsammans har de bland annat utvecklat en duschpanel som reducerar legionellabakterier, som kan förekomma i större anläggningar med stillastående vatten och bland annat orsaka lunginflammation.
Den nya produkten är mindre, snabbare och tänkt för daglig användning för olika dricksvattentillämpningar. Den har en enklare installation än deras första produkt Purify Flex, som är till för högre vattenflöden.
– Med det minst sagt ökade medvetandet om virus så är våra produkter nu mycket mer relevanta för våra kunder. Just nu är det tufft och alla är pressade, men på längre sikt har vi relevanta produkter för många företag, säger Pete Andersen.
Bolaget har just skeppat sin första kommersiella leverans och producerar nu i allt större serier. De säljer sina produkter till företag som integrerar produkterna i sina produkter. Bolaget, som är baserat på Medicon Village i Lund, har det senaste året vuxit till tio anställda.
Elisabet Ottosson