söndag 24 november 2024

inloggad som

…och den andra är redan på gång

|  
|  

NGV I är bara halvfull, men redan planerar Erik Robertson och hans partner en andra, mycket större fond under namnet NGV II. Målet för den är 15 miljoner euro, eller 15 gånger mer än den första fonden.

– Som ny fondförvaltare är det besvärligt med tröskelgränserna. Vi pratar bland annat med pensionsfonder, men de går inte in med mindre summor än fem miljoner euro och vill helst inte ha mer än tio procent av en fond. Så därför startar vi den första, mindre fonden medan vi reser en andra som är större och kan locka strategiska investerare, säger Erik Robertson.

Investeringsperioden för NGV II startar nu och varar i fyra år. Sedan ska fonden precis som den mindre finnas i tio år. Liksom NGV I har den fokus på spelföretag i de nordiska länderna, men Erik Robertsson är inte främmande för att vidga det geografiska området.

– Möjligen kan man tänka sig ett europeiskt eller nordeuropeiskt perspektiv, men det finns mycket att vinna på att fokusera på Norden. Norden är störst i Europa inom spelutveckling och störst i världen sett till hur stor del av befolkningen som jobbar med spel. Om man ska fokusera någonstans, varför inte där man är bäst i världen, säger Erik Robertson.

Spelförsäljningen via onlinetjänster har fullständigt exploderat i vågorna efter coronaviruset och de karantäner som det orsakat. På Steam ökade nedladdningarna med 40 procent i mars. Men det betyder inte att spelutvecklarna fått det lättare att få riskkapital, tvärtom, enligt Erik Robertson.

– Det har varit lite inflation i spelbranschen på senare år, men nu märks det att det är lättare att förhandla pris med våra portföljföretag. De har så många affärsänglar som hoppar av och småfonder som inte har pengar längre. Samtidigt blir det svårare för oss själva att resa pengar till fonden också.

Niclas Lindstrand

NGV I är bara halvfull, men redan planerar Erik Robertson och hans partner en andra, mycket större fond under namnet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Malmös dataspelsbransch växer snabbast

    √ Rapidus har listan på Malmös tio största spelbolag.
    √ Så står sig Sydsveriges spelindustri i hela landet.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Star Vault ökar omsättningen

    Det Malmöbaserade spelutvecklingsbolaget Star Vault redovisar en kraftig ökning av omsättningen och är nu nära ett positivt resultat i tredje kvartalet, jämfört med förlust motsvarande kvartal i fjol.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.