söndag 28 april 2024

inloggad som

…och den andra är redan på gång

|  
|  

NGV I är bara halvfull, men redan planerar Erik Robertson och hans partner en andra, mycket större fond under namnet NGV II. Målet för den är 15 miljoner euro, eller 15 gånger mer än den första fonden.

– Som ny fondförvaltare är det besvärligt med tröskelgränserna. Vi pratar bland annat med pensionsfonder, men de går inte in med mindre summor än fem miljoner euro och vill helst inte ha mer än tio procent av en fond. Så därför startar vi den första, mindre fonden medan vi reser en andra som är större och kan locka strategiska investerare, säger Erik Robertson.

Investeringsperioden för NGV II startar nu och varar i fyra år. Sedan ska fonden precis som den mindre finnas i tio år. Liksom NGV I har den fokus på spelföretag i de nordiska länderna, men Erik Robertsson är inte främmande för att vidga det geografiska området.

– Möjligen kan man tänka sig ett europeiskt eller nordeuropeiskt perspektiv, men det finns mycket att vinna på att fokusera på Norden. Norden är störst i Europa inom spelutveckling och störst i världen sett till hur stor del av befolkningen som jobbar med spel. Om man ska fokusera någonstans, varför inte där man är bäst i världen, säger Erik Robertson.

Spelförsäljningen via onlinetjänster har fullständigt exploderat i vågorna efter coronaviruset och de karantäner som det orsakat. På Steam ökade nedladdningarna med 40 procent i mars. Men det betyder inte att spelutvecklarna fått det lättare att få riskkapital, tvärtom, enligt Erik Robertson.

– Det har varit lite inflation i spelbranschen på senare år, men nu märks det att det är lättare att förhandla pris med våra portföljföretag. De har så många affärsänglar som hoppar av och småfonder som inte har pengar längre. Samtidigt blir det svårare för oss själva att resa pengar till fonden också.

Niclas Lindstrand

NGV I är bara halvfull, men redan planerar Erik Robertson och hans partner en andra, mycket större fond under namnet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.