lördag 7 september 2024

inloggad som

Skarpt läge för kallpastöriserare i Landskrona

|  
|  

Maskinen på Stuverigatan går inte varm – men är under hårt tryck. Det handlar om HPP, High pressure processing som, till skillnad från värmepastörisering, varken försämrar näringsvärde eller påverkar färskheten i mat. Nu får livsmedelsbolag i södra Sverige och Danmark sina första leveranser från företaget HPP Nordic i Landskrona.

– Den handfull kunder som är igång gör nu egna hållbarhetstester. Med HPP-tekniken skapar vi så lång hållbarhet som kunden vill. Någon vill ha en månad, en annan tre månader. Det är ett sätt att köpa sig tid för att kunna lagerhålla och ha en vettig logistik utan att behöva proppa sin produkt full med kemikalier som annars är vanligt i livsmedelsbranchen, säger vd Joakim Lundgren.

Tekniken har funnits sedan 1990-talet men är ny i Sverige där värmepastörisering är den vanliga metoden. Den är nämligen billigare och enkel eftersom de flesta livsmedel går att värmepastörisera.

– Fördelarna med kallpastörisering är många. Men investeringskostnaden är hög, man ska upp i en volym på 4-5.000 ton om året för att det ska löna sig och det är få företag som gör det. HPP Nordic löser det problemet eftersom kunden köper tid på maskinen hos oss och därmed indirekt delar på investeringskostnaden tillsammans med andra bolag, säger Joakim Lundgren.

Efterfrågan på näringstät mat utan kemikalier har ökat och Joakim Lundgren bedömer att marknaden i södra Sverige och Danmark är den mest snabbstartade.

– Här finns många livsmedelsproducenter inom rimlig transportsträcka som skulle kunna använda denna teknik. Vi söker fler kunder och kommer att utöka i takt med efterfrågan och placera fler maskiner där de finns.

Pernilla Gudmundsson

Maskinen på Stuverigatan går inte varm – men är under hårt tryck. Det handlar om HPP, High pressure processing som, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.