tisdag 26 november 2024

inloggad som

Bildreferat: Hon ska rädda Liberalerna

|  
|  

Klicka här för att se bilder från Rapidus frukostmöte med Nyamko Sabuni 

Integrationen, liberalismens utmaningar och om hon är företagarnas nya apostel. På torsdagsmorgonen klev Liberalernas nytillträdda partiledare Nyamko Sabuni upp på scenen i Malmö Live för ett samtal med Rapidus Jan Wifstrand.

– Jag tyckte du sa att vi inte skulle prata spelteorier i dag? säger Nyamko Sabuni som svar på den första och kanske vanligaste frågan hon får just nu: Kan du tänka dig att regera med stöd av Sverigedemokraterna?

Frågan hoppar över flera steg, menar hon. Det finns många partier i riksdagen som ligger nära Liberalernas politik och som de skulle kunna samarbeta med.

– Sedan finns det vissa enstaka frågor, som nu när vi pratar kärnkraft. Jag skulle inte ha problem att ta stöd av Sverigedemokraterna för att Sverige ska kunna säkra framtidens energiförsörjning, säger Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni började tidigt sin egen karriär som entreprenör (även om hon själv vill kalla sig för en intreprenör) när hon strax efter gymnasiet köpte och drev ett solarium i Stockholm.

I nuläget finns det inget parti som tar företagarnas intresse på allvar. Kan du göra något åt det?

– Absolut, vi behöver bara bli lite större så att vår liberala politik kan genomföras, säger hon.

Men Nyamko Sabuni vill också flytta fokus i den debatten och anser inte att det är krångliga regler som hindrar folk från att starta företag. Hon återkommer under samtalets gång till behovet av att hitta liberala svar på den nya tidens utmaningar.

– Problemet med näringslivet är att vi behöver få kompetensen. Vi behöver få skolan att fungera. Sedan är kriminaliteten och den organiserade brottsligheten ett problem som även drabbar företagare.

På frågan om hon kan bli företagarnas nya apostel svarar hon utan att tveka.

– Ja. För jag bryr mig om välfärden.

Nyamko Sabuni var tolv år när hon kom till Sverige. Hennes pappa var kvotflykting efter att ha varit motståndspolitiker i Kongo, några månader senare följde resten av familjen efter till Stockholm från Burundi där de levde i exil.

– Vi sattes i klassrummet redan den andra dagen, utan att kunna ett ord svenska. Då och då somnade jag i klassrummet, när jag blev trött av att lyssna på ett språk jag inte förstod. Men att få vara med svensktalande barn var ett effektivt sätt att lära sig språket, att få höra språket från början. Att få vara välkomnad, säger hon.

Just integration är också en av de frågor hon brinner för och två upplevelser bär hon med sig än idag. Hur socialtjänsten hjälpte familjen så att de kunde en köpa en lägenhet. Men även hur de ställde krav på att pappan skulle jobba.

– Vi måste bli bättre att tänka utanför boxen för att ge människor förutsättningar. Det andra är att vi måste ha förväntningar och att de ska göra rätt för sig och klara sig själva.

Efter att 2013 ha lämnat politiken, många trodde att det var för gott, har Nyamko Sabuni nu återvänt med full kraft.

– Jag lämnade för att jag inte fick göra nytta där jag var som bäst, med integrationen. Det var det som fick mig att bli politiker från första början. Hade Alliansen gjort mer då hade vi kanske varit i ett bättre läge nu.

Den 9 december är det dags för nästa Rapidus-event. Då blir det Popup i Lund med Svensk Damtidnings chefredaktör Johan Lindwall samt Medow-duon Frida McCabe och Linn Wrangmark. Det finns fortfarande platser kvar, gå in och anmäl dig här!

Mette Carlbom

Klicka här för att se bilder från Rapidus frukostmöte med Nyamko Sabuni  Integrationen, liberalismens utmaningar och om hon är företagarnas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.