söndag 3 mars 2024

inloggad som

Bildreferat: Hon ska rädda Liberalerna

|  
|  

Klicka här för att se bilder från Rapidus frukostmöte med Nyamko Sabuni 

Integrationen, liberalismens utmaningar och om hon är företagarnas nya apostel. På torsdagsmorgonen klev Liberalernas nytillträdda partiledare Nyamko Sabuni upp på scenen i Malmö Live för ett samtal med Rapidus Jan Wifstrand.

– Jag tyckte du sa att vi inte skulle prata spelteorier i dag? säger Nyamko Sabuni som svar på den första och kanske vanligaste frågan hon får just nu: Kan du tänka dig att regera med stöd av Sverigedemokraterna?

Frågan hoppar över flera steg, menar hon. Det finns många partier i riksdagen som ligger nära Liberalernas politik och som de skulle kunna samarbeta med.

– Sedan finns det vissa enstaka frågor, som nu när vi pratar kärnkraft. Jag skulle inte ha problem att ta stöd av Sverigedemokraterna för att Sverige ska kunna säkra framtidens energiförsörjning, säger Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni började tidigt sin egen karriär som entreprenör (även om hon själv vill kalla sig för en intreprenör) när hon strax efter gymnasiet köpte och drev ett solarium i Stockholm.

I nuläget finns det inget parti som tar företagarnas intresse på allvar. Kan du göra något åt det?

– Absolut, vi behöver bara bli lite större så att vår liberala politik kan genomföras, säger hon.

Men Nyamko Sabuni vill också flytta fokus i den debatten och anser inte att det är krångliga regler som hindrar folk från att starta företag. Hon återkommer under samtalets gång till behovet av att hitta liberala svar på den nya tidens utmaningar.

– Problemet med näringslivet är att vi behöver få kompetensen. Vi behöver få skolan att fungera. Sedan är kriminaliteten och den organiserade brottsligheten ett problem som även drabbar företagare.

På frågan om hon kan bli företagarnas nya apostel svarar hon utan att tveka.

– Ja. För jag bryr mig om välfärden.

Nyamko Sabuni var tolv år när hon kom till Sverige. Hennes pappa var kvotflykting efter att ha varit motståndspolitiker i Kongo, några månader senare följde resten av familjen efter till Stockholm från Burundi där de levde i exil.

– Vi sattes i klassrummet redan den andra dagen, utan att kunna ett ord svenska. Då och då somnade jag i klassrummet, när jag blev trött av att lyssna på ett språk jag inte förstod. Men att få vara med svensktalande barn var ett effektivt sätt att lära sig språket, att få höra språket från början. Att få vara välkomnad, säger hon.

Just integration är också en av de frågor hon brinner för och två upplevelser bär hon med sig än idag. Hur socialtjänsten hjälpte familjen så att de kunde en köpa en lägenhet. Men även hur de ställde krav på att pappan skulle jobba.

– Vi måste bli bättre att tänka utanför boxen för att ge människor förutsättningar. Det andra är att vi måste ha förväntningar och att de ska göra rätt för sig och klara sig själva.

Efter att 2013 ha lämnat politiken, många trodde att det var för gott, har Nyamko Sabuni nu återvänt med full kraft.

– Jag lämnade för att jag inte fick göra nytta där jag var som bäst, med integrationen. Det var det som fick mig att bli politiker från första början. Hade Alliansen gjort mer då hade vi kanske varit i ett bättre läge nu.

Den 9 december är det dags för nästa Rapidus-event. Då blir det Popup i Lund med Svensk Damtidnings chefredaktör Johan Lindwall samt Medow-duon Frida McCabe och Linn Wrangmark. Det finns fortfarande platser kvar, gå in och anmäl dig här!

Mette Carlbom

Klicka här för att se bilder från Rapidus frukostmöte med Nyamko Sabuni  Integrationen, liberalismens utmaningar och om hon är företagarnas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.