lördag 23 november 2024

inloggad som

Prisade danskar gör solenergi billigare

|  
|  

Det nordsjälländska uppstartsföretaget Heliac ska efter ett uppmärksammat pris från Dansk Industri, DI, nu utveckla och hitta nya produkter, samt ta in flera miljoner i nytt kapital.

Enligt vd Henrik Pranov så har DI-priset, som delades ut av Danmarks kronprins Frederick i september, gett företaget en boost av självförtronde och motivation. Det ska nu mynna ut i ett nytt stort utvecklingsarbete.

Heliac har tagit fram en ny sorts solpanel som producerar värme till lägre pris än naturgas. Det sker genom en specialutvecklad plastfolie, som placeras på solpanelerna och koncentrerar solljuset som ett förstoringsglas.

Hittills har böjda speglar använts, men enligt bolaget kan plastfolien tillverkas till halva priset och är mer effektiv för att fånga upp solenergin. I foliens yta finns mikroskopiska prismor som fokuserar solljuset.

– Nu ska vi testa att värma upp olja till ett par hundra grader och använda värmen i en ångturbin, men det finns många andra användningsområden. Härnäst gäller det att skala upp organisationen så att vi kan leverera färdiga produkter. Därför vill vi ta in ett större miljonbelopp, men jag vill inte avslöja hur stort, säger Henrik Pranov till Rapidus.

Heliac har framgångsrikt invigt sin första testanläggning på den själländska ön Møn med 144 solpaneler och en investering på över 7 miljoner danska kronor. Panelerna förser cirka 250 lokala hushåll med värme.

Solanläggningen på Møn har byggts tillsammans med energibolaget E.on, som använder den som komplement till ett existerande värmeverk som bränner träflis. Målet är att utöka samarbetet.

– Vi ska optimera tekniken och samtidigt är vi redo att bygga nya anläggningar. Men de har lång ärendehantering med kommanala planer och bygglov. Tre år kan gå fort, slår Henrik Pranov fast.

Heliacs 15 anställda har förutom utvecklingsarbetet också igång projekt för att lagra värme. Ledning, vänner, familj, investmentbolaget Capnova och affärsänglar har hittills investerat 10 miljoner danska kronor i Heliac.

Keld Broksø

Det nordsjälländska uppstartsföretaget Heliac ska efter ett uppmärksammat pris från Dansk Industri, DI, nu utveckla och hitta nya produkter, samt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.