söndag 20 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Börsen är inte allt som glimmar

Kort sagt: Även utanför börsen finns det miljarder att hämta för skånska innovationsbolag, visar Rapidus genomgång av samtliga emissioner under 2018. Mycket talar för att det framöver faktiskt kan bli enklare att få pengar den vägen än genom att notera sig – åtminstone för bolag i tidig fas.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Enligt Rapidus årliga sammanställning över riskkapitalet – själv bränslet för innovationssystemet – investerades över två miljarder kronor i skånska, privatägda teknik- och lifesciencebolag i fjol.

Det låter mycket, och är också en ny rekordnivå. Men borträknat Neo4j, som i dag har huvudkontoret i Silicon Valley, har siffrorna i princip stått stilla de senaste åren då en rad tidigare privatägda innovationsbolag inom framförallt life science valt att söka lyckan på aktiemarknaden.

Det har lönat sig. Bara under 2018 har till exempel de noterade Lundabolagen Hansa Medical och Immunovia fått in 450 respektive 320 miljoner kronor genom riktade emissioner medan Bim Object i Malmö säkrade en kvarts miljard från EQT Ventures.

Sammantaget har inflödet av kapital till skånska innovationsbolag via Spotlight, First North och Stockholmsbörsen varit ungefär dubbelt så stort de senaste åren som investeringarna i de privatägda bolagen.

Men pengar är inte allt, det är minst lika viktigt varifrån de kommer. Det lär märkas när lågkonjunkturen väl slår till och de småsparare som eldat på miljardrullningen på börsen blir mindre benägna att sätta sina sparpengar i riskfyllda teknik- och läkemedelsprojekt. Ett fåtal engagerade och långsiktiga ägare är en mycket tryggare famn att krypa upp i när det blåser snålt.

Där är vi inte än, men sin vana trogen har aktiemarknaden redan tagit ut förlusten i förskott. Den svaga börsutvecklingen under 2018 har satt djupa avtryck i Öresundsregionen, där det tidigare vidöppna fönstret för en lyckad notering börjat slå igen.

Helsingborgsbolaget Axalot, Lundabaserade Lime och Hoodin i Malmö tillhör det fåtal skånska innovationsbolag som listats under året. Medicinteknikbolaget Lumito gick slutligen till börsen i oktober, men det efter att de tvingats skjuta upp noteringen en gång efter bråk om emissionskursen. Och NorInvent fick lämna Spotlight-listan efter krav på fler forskningsresultat om bolagets frisättningsmetod för läkemedel.

I gengäld har de senaste årens noteringar gjort att såväl LU Holding som Almi Invest Syd kunnat dra in stora pengar på att sälja av andelar i portföljbolag. Det borgar för att tillgången på riskkapital till nystartade innovationsbolag kommer vara fortsatt god utanför börsen. I Almi Invest Syds fall handlar det till exempel redan nu om tiotals miljoner kronor i överskott som kan bilda bas för en efterföljare då den nuvarande EU-finansieringen löper ut 2021.

Parallellt finns det ovanligt gott om skånska entreprenörer som gjort sig en rejäl hacka de senaste åren och därmed kan gå in och stötta nästa generation uppstartsbolag. En tydlig indikator på det är Fast Track Capital II, som Rapidus rapporterade om i december. Av fondens 18 miljoner kronor kommer merparten från ett 40-tal lokala affärsänglar som i många fall också är välkända bolagsbyggare – däribland Martin Gren, Hampus Jakobsson och Elisabeth Brevenson.

LU Holding, Almi Invest Syd och Fast Track Capital II är dock i första hand inriktade på relativt små kapitaltillskott i tidig eller väldigt tidig fas. De har mycket mindre muskler exempelvis Industrifonden – som dessutom ofta lyckas locka med sig Creandum, Northzone eller andra storspelare bland Stockholms riskkapitalbolag i sina investeringar.

Även Industrifonden har de senaste åren kunnat dra in hundratals miljoner kronor genom att sälja av portföljbolag som gått till börsen – däribland Malmöbaserade Hövding. Men medan LU Holding och Almi Invest Syd tillhör de mest aktiva investerarna i regionen har Industrifonden inte gjort någon nyinvestering i Skåne sedan 2014.

Låt oss hoppas att det blir ändring på det framöver. Det lär behövas om börsturbulensen fortsätter och noteringsfönstret stängs helt och hållet.

Fotnot: Gårdagens länk till 2018 års emissioner i skånska innovationsbolag fungerade inte. Här kommer en som gör det!

 

Kort sagt: Även utanför börsen finns det miljarder att hämta för skånska innovationsbolag, visar Rapidus genomgång av samtliga emissioner under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Bimobject byter vd – igen

    En vd på Malmöföretaget Bimobject sitter i en katapultstol som är inställd på två år. Så ser det i alla fall ut sedan vd Martin Lindh på tisdagen sköts ut från företaget. – Det har funnits en rörig historik, säger ordförande Pia Engholm.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.