tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tetra Pak först ut när danskt ESS-projekt öppnar för svenska företag

Danska Linx-projektet, som syftar till att knyta näringslivet närmare miljardanläggningarna Max IV och ESS i Lund, filar redan på en fortsättning efter år 2020. Ett led är att öppna upp projektet även för medlemmar från Tyskland och Sverige, där Tetra Pak och statliga forskningsinstitutet Rise är först ut.

– Vi har precis antagit en strategi om att vi ska expandera och säkra framtiden efter 2020, då projektet annars tar slut. Här är även utländska företag intressanta att få med i Linx, säger vd Jimmy Binderup Andersen till Rapidus.

Från tyskt håll är det än så länge forskningsinstitutet Gems och Desy som gått med i Linx. Sedan tidigare har Linx ett 20-tal danska medlemmar, däribland Carlsberg, Grundfos, Novozymes och en handfull universitet. Projektet har en totalbudget på 78 miljoner danska kronor, varav 50 miljoner kommer från danska Innovationsfonden.

Jimmy Binderup Andersen anser inte att den nya strategin går emot Linx ursprungliga uppdrag, som är att knyta danska näringslivet närmare ESS och Max IV.

– Vi har talat med Innovationsfonden om att expandera utanför Danmarks gränser. Beskedet är att så länge som det kan skapa tillväxt, sysselsättning och kanske etableringar i Danmark också, så är det godkänt, säger han.

Linx kommer använda anläggningarna i Lund till att stärka danska forskningsmiljöer samt bolagens innovations- och konkurrenskraft för bland annat produktionsteknik, energi och läkemedel. Jimmy Binderup Andersen räknar med att Linx ska ha gått från dagens 27 medlemmar till 40 innan 2019 är slut.

– Linx kan redan nu få rätt stor betydelse för Max IV och ESS. Vi har nyligen räknat fram att de medlemmar vi redan har representerar 200.000 arbetsplatser och en omsättning på 350 miljarder danska kronor tillsammans, säger Jimmy Binderup Andersen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Danska Linx-projektet, som syftar till att knyta näringslivet närmare miljardanläggningarna Max IV och ESS i Lund, filar redan på en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.