tisdag 3 december 2024

inloggad som

Nyfinansierat kontrastmedelsbolag förbereder fas 3-studier

Forskningsbolaget Ascelia Pharma har tagit in 60 miljoner kronor i en nyemission. Samtliga befintliga ägare är med samt ett stort antal nya. Pengarna ska bland annat finansiera förberedelserna inför en fas 3-studie av bolagets kontrastmedel Mangoral, en helt ny typ som kan användas av njursjuka personer.

Bolaget, som nyligen flyttat in på Medeon, siktar på en börsintroduktion inom nio månader och då ta in mer pengar, uppger Ascelias styrelseordförande Peter Benson från bolagets störste ägare Sunstone Capital.

– Vi har inte bestämt än hur mycket vi behöver för att genomföra fas 3-studien av Mangoral, som planeras starta inom ett år, samt gå in i fas 2 med vår andra produkt, men det blir en större emission än denna, säger han.

Bolaget bytte namn från CMC Contrast till Ascelia Pharma i samband med förvärvet av danska Oncoral Pharma 2017, ett bolag som omformulerar ett befintligt läkemedel från injicerbar form till tablettform. CMC Contrast bildades 1999 kring Mangoral-forskningen.

Mangoral ska användas vid magnetkameraundersökning för att upptäcka metastaser i levern vid cancer. Medlet, som dricks, är baserat på metallen mangan, till skillnad från dagens produkter på marknaden som innehåller metallen gadolinium och injiceras. Användningen av gadolinium regleras allt mer och får till exempel inte användas på njursvaga patienter.

Mangoral har fått status som särläkemedel av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA eftersom något liknande inte finns i dag. Det kan ge ensamrätt på den amerikanska marknaden i flera år efter lansering.

– Det är ett jättestort behov. Marknaden i västvärlden kan uppgå till en halv miljard dollar för denna patientgrupp, säger Peter Benson.

Ascelia Pharma tog senast in 20 miljoner kronor sommaren 2017. Bolagets största ägare är Sunstone Capital med 30 procent. Øresund Healthcare har 15 procent och ett stort antal privatpersoner, inklusive styrelseledamöter och bolagets ledning, finns också på ägarlistan. Bland Sunstones andra svenska investeringar märks Cantargia och Alligator Bioscience.

Elisabet Ottosson

Forskningsbolaget Ascelia Pharma har tagit in 60 miljoner kronor i en nyemission. Samtliga befintliga ägare är med samt ett stort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Alligator skär ner – igen

    Alligator Bioscience säger upp två tredjedelar av personalen. Samtidigt vill bolaget göra en nyemission på 280 miljoner kronor för att satsa allt på ett kort.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.