onsdag 28 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Medeonbolag tar in kapital och ny tung delägare

Innoscentia i Malmö har under våren rest 1,3 miljoner kronor. Störst bland de nytillkomna delägarna är investeringsbolaget PS Enterprise som ägs av bland annat Anders Petterson, före detta vd för sängtillverkaren Hilding Anders.

– Vi gör detta för att kunna accelerera kommersialiseringen av produkten som är tänkt att gå i pilotstudier under början av nästa år, säger vd Robin Thiberg som är förtegen om hur mycket PS Enterprise och övriga finansiärer investerat vardera.

Innoscentia har utvecklat en sensorteknik som bygger på en kombination av ett sensoriskt bläck som binder bakteriemetaboliter, och tryckt elektronik som kan integreras i en digital etikett. När bakteriens metabolit binder till livsmedelsytan kan man digitalt avläsa hur färsk varan är på etiketten.

– Vårt mål är att nå fram till en lösning där vi kan trycka hela kretsen i en enda process, säger Robin Thiberg och berättar att de har inlett utvärderingsstudier av sensortekniken tillsammans med forskningsinstitutet Rice Acreo i Lund.

Tack vare kapitalinjektionen kommer man i år att kunna anställa ett team på två personer som ska fokusera på att förfina tekniken ytterligare. Enligt Robin Thiberg är det främst kompetens inom organisk kemi och tryckt elektronik de är på jakt efter.

Innoscentia grundades 2014 av Robin Thiberg, Erik Lindberg och Rambabu Atluri som alla fortfarande är aktiva i bolaget. Tidigare har Innoscentia fått in cirka tre miljoner kronor från Vinnova och innovationsstöd från LU Holding.

Magnus Erlandsson

Innoscentia i Malmö har under våren rest 1,3 miljoner kronor. Störst bland de nytillkomna delägarna är investeringsbolaget PS Enterprise som ägs av bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Arvskifte i Danir – långt ifrån ”Succession”

    Dan Olofsson har länge varit en av Skånes mest färgstarka entreprenörer. Men nu är det sonen Johan Glennmo som leder familjens miljardimperium – med låg profil. På Rapidus frukostträff berättade han om ett odramatiskt och naturligt maktövertagande.

  • Pigga frukostminglare

    Ett 70-tal pigga frukostminglare samlades på onsdagmorgonen för att lyssna till Johan Glennmos resa som arvtagare och ledare för 13-miljarderskoncernen Danir. Här är mingelbilderna.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Ny vd i krisande Move By Bike

    Malmöbolaget Move By Bikes rekonstruktion förlängdes nyligen ytterligare. Nu blir Fredrik Videlycka permanent vd på efter att ha haft rollen som interim. Han siktar på att komma ur rekonstruktionen redan innan sommaren.


  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.