torsdag 11 juli 2024

inloggad som

Medeonbolag tar in kapital och ny tung delägare

Innoscentia i Malmö har under våren rest 1,3 miljoner kronor. Störst bland de nytillkomna delägarna är investeringsbolaget PS Enterprise som ägs av bland annat Anders Petterson, före detta vd för sängtillverkaren Hilding Anders.

– Vi gör detta för att kunna accelerera kommersialiseringen av produkten som är tänkt att gå i pilotstudier under början av nästa år, säger vd Robin Thiberg som är förtegen om hur mycket PS Enterprise och övriga finansiärer investerat vardera.

Innoscentia har utvecklat en sensorteknik som bygger på en kombination av ett sensoriskt bläck som binder bakteriemetaboliter, och tryckt elektronik som kan integreras i en digital etikett. När bakteriens metabolit binder till livsmedelsytan kan man digitalt avläsa hur färsk varan är på etiketten.

– Vårt mål är att nå fram till en lösning där vi kan trycka hela kretsen i en enda process, säger Robin Thiberg och berättar att de har inlett utvärderingsstudier av sensortekniken tillsammans med forskningsinstitutet Rice Acreo i Lund.

Tack vare kapitalinjektionen kommer man i år att kunna anställa ett team på två personer som ska fokusera på att förfina tekniken ytterligare. Enligt Robin Thiberg är det främst kompetens inom organisk kemi och tryckt elektronik de är på jakt efter.

Innoscentia grundades 2014 av Robin Thiberg, Erik Lindberg och Rambabu Atluri som alla fortfarande är aktiva i bolaget. Tidigare har Innoscentia fått in cirka tre miljoner kronor från Vinnova och innovationsstöd från LU Holding.

Magnus Erlandsson

Innoscentia i Malmö har under våren rest 1,3 miljoner kronor. Störst bland de nytillkomna delägarna är investeringsbolaget PS Enterprise som ägs av bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Färdigbakade Krinova-bolag

  Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.