tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba till havrebolaget CropTailors vd…

… Olof Olsson, som just har presenterat på konferens i San Diego nyheten att bolaget lyckats kartlägga havrens DNA.

Vad har ni gjort?
– Vi har lyckats ta fram hur den genetiska informationen ser ut i havre i samarbete med projektet ScanOats på Lunds universitet.

Varför är resultatet unikt?
– Ingen har lyckats bestämma havres DNA tidigare. Orsaken till det är att havregenomet är stort – fyra gånger större än det mänskliga genomet – och har en mycket mer komplicerad uppbyggnad.

Vad ska ni göra nu?
– Nu ska vi med olika tekniker sätta ihop alla de flera hundra delarna i rätt ordning. Därefter ska vi göra samma bestämning av fyra-fem andra havresorters DNA för att få fram ett referens-DNA som vi sedan ska undersöka mer i detalj, vilka delar som är unika och vilka som alltid finns. Det kommer kosta fem-tio miljoner kronor. Har vi bara pengarna så tar det några månader.

Vad är poängen med detta?
– Man speedar upp förädlingsarbetet enormt, för att få fram havre med bättre egenskaper som mer nyttigt innehåll av fiber och protein. Normalt tar det runt tio år att ta fram en ny sorts havre och få den kommersiell. Nu kan man troligen halvera den tiden.

Hur påverkar detta Lundabaserade CropTailor?
– Inte så mycket i det korta perspektivet, vi köper in tjänsterna. Men vi snabbar upp affärsutvecklingen. Vi kan ta fram och patentera havresorter med unika egenskaper och licensiera ut dem för vidare förädling. Vi kan odla en mindre mängd unik havre och ta royalties av något företag använder i produkter. Möjliga kunder är Oatly samt vår huvudägare Lantmännen.

Elisabet Ottosson

 

… Olof Olsson, som just har presenterat på konferens i San Diego nyheten att bolaget lyckats kartlägga havrens DNA. Vad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.