torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till havrebolaget CropTailors vd…

… Olof Olsson, som just har presenterat på konferens i San Diego nyheten att bolaget lyckats kartlägga havrens DNA.

Vad har ni gjort?
– Vi har lyckats ta fram hur den genetiska informationen ser ut i havre i samarbete med projektet ScanOats på Lunds universitet.

Varför är resultatet unikt?
– Ingen har lyckats bestämma havres DNA tidigare. Orsaken till det är att havregenomet är stort – fyra gånger större än det mänskliga genomet – och har en mycket mer komplicerad uppbyggnad.

Vad ska ni göra nu?
– Nu ska vi med olika tekniker sätta ihop alla de flera hundra delarna i rätt ordning. Därefter ska vi göra samma bestämning av fyra-fem andra havresorters DNA för att få fram ett referens-DNA som vi sedan ska undersöka mer i detalj, vilka delar som är unika och vilka som alltid finns. Det kommer kosta fem-tio miljoner kronor. Har vi bara pengarna så tar det några månader.

Vad är poängen med detta?
– Man speedar upp förädlingsarbetet enormt, för att få fram havre med bättre egenskaper som mer nyttigt innehåll av fiber och protein. Normalt tar det runt tio år att ta fram en ny sorts havre och få den kommersiell. Nu kan man troligen halvera den tiden.

Hur påverkar detta Lundabaserade CropTailor?
– Inte så mycket i det korta perspektivet, vi köper in tjänsterna. Men vi snabbar upp affärsutvecklingen. Vi kan ta fram och patentera havresorter med unika egenskaper och licensiera ut dem för vidare förädling. Vi kan odla en mindre mängd unik havre och ta royalties av något företag använder i produkter. Möjliga kunder är Oatly samt vår huvudägare Lantmännen.

Elisabet Ottosson

 

… Olof Olsson, som just har presenterat på konferens i San Diego nyheten att bolaget lyckats kartlägga havrens DNA. Vad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.