Nu startar Lunds kommun projektet Verklighetslabbet, där teknikföretag ska bjudas in till att utveckla vårdlösningar på kommunala boenden och inom hemsjukvården. Projektet pågår till januari 2019 och har en budget på 6,6 miljoner kronor, varav hälften från Vinnova.
Verklighetslabbet är inte en så kallad testbädd, vilket är en konstgjord miljö för testning av teknik till vården. Testbäddar är inte effektiva då tekniken som utvecklas där oftast inte implementeras i vården efter att projekten tagit slut, menar Susanne Frennert, välfärdsteknolog på vård- och omsorgsförvaltningen i Lund.
– Nu ska testerna istället ske ute i verksamheten. Som alternativ till att köpa in färdig teknik som inte är helt anpassad vill vi få igång ett innovationstänk tillsammans med företagen, i en iterativ process med tester och anpassningar, säger hon till Rapidus.
Projektet startar i oktober. Under vintern planerar kommunen att bjuda in såväl uppstartsbolag som etablerade företag till workshops för att diskutera behoven, och tillsammans med vårdpersonal och patienter utveckla tekniska lösningar. Därefter väljs lösningar ut för att testas i vården under resten av året. Testerna kommer i första skedet göras på några utvalda boenden, bland annat ett LSS-boende.
– Min förhoppning är att dagliga moment ska fungera smidigare, som att personalen ska kunna signera i telefonen i realtid, och att brukarna ska kunna bli delaktiga, exempelvis kunna boka och avboka tjänster i telefonen efter sina behov, säger Susanne Frennert.
Elisabet Ottosson