torsdag 21 november 2024

inloggad som

Var åttonde större Skånebolag har danskt i toppen

Tolv procent av Skånes större företag har minst en person i toppledningen bosatt i Danmark. Det visar Rapids unika genomgång av Skånes 1.514 största aktiebolag.

Totalt har 180 av företagen minst en person i styrelsen eller som vd med hemadress på andra sidan bron. Sammanlagt handlar det om 294 danskregistrerade personer, varav 15 av dem sitter i styrelsen för mer än ett bolag, ofta inom samma koncern. Genomgången inkluderar även styrelsesuppleanter.

– Det förvånar mig inte att siffran inte är högre. Ju fler danskar och svenskar som sitter i styrelsen på andra sidan Öresund, ju mer integrerad blir regionen och det är ju positivt. Men man har nog mer affärsfokuserad målsättning när man rekryterar till styrelsen, säger Jens Willumsen, tidigare vice vd på SAS och ordförande i Malmöbolaget Simpliday.

I vilken mån blandade nationaliteter tillför någonting i en styrelse är svårt att säga, viktigare är personlig lämplighet, anser styrelseproffset Charlotta Falvin som bland annat sitter i styrelsen för LTH, Invisio Communications och är ordförande för Ideon Open.

– Blanda är bra men framförallt ska man blanda egenskaper och sätt att angripa problem, säger hon till Rapidus.

Jens Willumsen, som även varit styrelseordförande för resesöktjänsten Momondo och numera är ledamot i Helsingborgsbolaget Handiscover, är inne på samma spår.

– De två bolag jag sitter i styrelsen för har båda ett globalt mindset, från början tänker man inte så mycket på om en person är svensk eller inte. Man ofta tittar ofta på vad det är för en kompetens personen har. Att jag sitter i styrelsen för Handiscover är uteslutande för att jag har erfarenhet i resebranschen, säger Jens Willumsen.

Rapidus undersökning inkluderar samtliga aktiebolag, oavsett bransch, som har minst 50 miljoner i rapporterad omsättning. Att Danmark är vårt närmast grannland märks tydligt i statistiken, antalet ledningspersoner med dansk adress är fler än antalet personer med adress i Tyskland, Norge och Finland tillsammans. En anledning för skånska bolag att ta in just danskar i styrelsen kan vara en satsning på den danska marknaden, menar Jens Willumsen.

– Unga Malmöbolag som behöver kapital kan bli hjälpta om de har personer i styrelsen från andra sidan sundet, det öppnar upp för att inte bara resa kapital i sin egen stad, man får fler möjligheter, säger han.

Emily Binks

Tolv procent av Skånes större företag har minst en person i toppledningen bosatt i Danmark. Det visar Rapids unika genomgång […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.