fredag 29 mars 2024

inloggad som

Var åttonde större Skånebolag har danskt i toppen

Tolv procent av Skånes större företag har minst en person i toppledningen bosatt i Danmark. Det visar Rapids unika genomgång av Skånes 1.514 största aktiebolag.

Totalt har 180 av företagen minst en person i styrelsen eller som vd med hemadress på andra sidan bron. Sammanlagt handlar det om 294 danskregistrerade personer, varav 15 av dem sitter i styrelsen för mer än ett bolag, ofta inom samma koncern. Genomgången inkluderar även styrelsesuppleanter.

– Det förvånar mig inte att siffran inte är högre. Ju fler danskar och svenskar som sitter i styrelsen på andra sidan Öresund, ju mer integrerad blir regionen och det är ju positivt. Men man har nog mer affärsfokuserad målsättning när man rekryterar till styrelsen, säger Jens Willumsen, tidigare vice vd på SAS och ordförande i Malmöbolaget Simpliday.

I vilken mån blandade nationaliteter tillför någonting i en styrelse är svårt att säga, viktigare är personlig lämplighet, anser styrelseproffset Charlotta Falvin som bland annat sitter i styrelsen för LTH, Invisio Communications och är ordförande för Ideon Open.

– Blanda är bra men framförallt ska man blanda egenskaper och sätt att angripa problem, säger hon till Rapidus.

Jens Willumsen, som även varit styrelseordförande för resesöktjänsten Momondo och numera är ledamot i Helsingborgsbolaget Handiscover, är inne på samma spår.

– De två bolag jag sitter i styrelsen för har båda ett globalt mindset, från början tänker man inte så mycket på om en person är svensk eller inte. Man ofta tittar ofta på vad det är för en kompetens personen har. Att jag sitter i styrelsen för Handiscover är uteslutande för att jag har erfarenhet i resebranschen, säger Jens Willumsen.

Rapidus undersökning inkluderar samtliga aktiebolag, oavsett bransch, som har minst 50 miljoner i rapporterad omsättning. Att Danmark är vårt närmast grannland märks tydligt i statistiken, antalet ledningspersoner med dansk adress är fler än antalet personer med adress i Tyskland, Norge och Finland tillsammans. En anledning för skånska bolag att ta in just danskar i styrelsen kan vara en satsning på den danska marknaden, menar Jens Willumsen.

– Unga Malmöbolag som behöver kapital kan bli hjälpta om de har personer i styrelsen från andra sidan sundet, det öppnar upp för att inte bara resa kapital i sin egen stad, man får fler möjligheter, säger han.

Emily Binks

Tolv procent av Skånes större företag har minst en person i toppledningen bosatt i Danmark. Det visar Rapids unika genomgång […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]