Kort sagt: I takt med att investeringar i små teknikföretag blivit det trendigaste man kan ägna sig åt vill även författare, sportstjärnor och världsartister vara med och leka. Men för bolagen själva är det ingen självklar välsignelse med en delägare som är ”känd från tv”.
Av Erik Olausson, chefredaktör
”Dubbel GW” kallas det skämtsamt när Leif GW Persson pryder framsidan av två olika kvällstidningar på samma dag. Med SenzaGens notering på First North nästa vecka får även Skånes innovationskluster en egen sorts dubbel GW då författaren, kriminologen och programledaren blir affischnamn för både SenzaGen och redan noterade TerraNet.
Att den folkkära tv-profilen gått in som en av garanterna vid listningsemissionerna för SenzaGen och TerraNet är ett exempel på hur kändisar i allt högre grad väljer att satsa sina gager, bokinkomster och spelarlöner på små teknikbolag.
Starkast är trenden givetvis i kändistäta Stockholm. Där har bland annat DJ-stjärnan Avicii gått in i Bambuser, NHL-veteranen Börje Salming satt pengar i medicinteknikbolaget Bioservo och skådespelaren Mikael Persbrandt backat upp Inkbay, som bygger en rekommendationssajt för tatueringsstudior. I Skåne har även StudyBee fått oväntade investerare i form av landslagsspelarna och fotbollsproffsen Pontus Jansson och Robin Olsen, något Rapidus tidigare rapporterat om.
Ibland är synergieffekterna mycket tydliga. Zlatan Ibrahimović gick förra året in som delägare i Stockholmsbaserade Isbit Games, som nu släppt ett spel där han har huvudrollen. I ”Zlatan Legends” hoppar fotbollsstjärnan runt i Iron Man-dräkt och sparkar bollar i rymden. Det är svårare att se att Börje Salming på motsvarande sätt skulle blanda sig i produktutvecklingen av Bioservos robothandske för reumatiker.
Det som hägrar för innovationsbolagen – utöver själva kapitalinjektionen – är istället den allmänna kändisglansen. Uppmärksamheten det ger kan komma väl till pass då bolagen ska sälja sina produkter eller locka investerare vid en notering. TerraNet, som även har Malmöprofilen Dan Olofsson och Qlik-veteranen Måns Hultman i ägarlistan, fick exempelvis sin listningsemission övertecknad flera gånger om. Och Malmöbaserade StudyBee diskuterar redan med Pontus Jansson och Robin Olsson hur stjärnduon ska kunna hjälpa till med marknadsföringen av bolagets insticksmodul till Google Classroom.
Samtidigt är denna typ av uppmärksamhet inte oproblematisk. Kändisarnas intåg eldar på den redan glödheta hajpen kring innovationsbolag. Det ökar risken för bakslag. Medan TerraNet stigit rejält sedan noteringen handlas exempelvis både Bambuser och Bioservo i dag till betydligt lägre kurs än vid sina respektive listningsemissioner.
För att de småsparare som strösslat guld över innovationsbolagen de senaste åren inte ska känna sig brända är det viktigt att det är den bakomliggande tekniken, affärsmodellen och marknadspotentialen som avgör värderingen av bolaget – inte eventuella kändisar i ägarlistan. Börje Salming är en legend inom svensk hockey, men hur duktig är han egentligen på att bedöma innovationshöjden, konkurrensläget och marknadsutsikterna för Bioservos robothandske?
Lundabolaget SenzaGen, vars genbaserade test för potentiellt allergiframkallande ämnen kan ersätta djurförsök, har nyss varit ute på en charmturné inför noteringen. Utan att missunna dem en fulltecknad listningsemission kan vi bara hoppas att bolaget lockar investerare av rätt skäl. Eller att Leif GW Persson i hemlighet skaffat sig expertkunskaper om genförändringar i immunförsvaret.