onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Katam närmar sig marknaden med mobil skogsmätning

Uppbackade med utvecklingsbidrag på 2,3 miljoner kronor är Sony-avknoppningen Katam snart redo att lansera sitt digitala skogsmätarverktyg på marknaden. Samtidigt flyttar bolaget till entreprenörshuset The Ground för att få närmare till kompetens inom avancerad bildanalys.

Grundarna Krister Tham och Magnus Kåreby jobbade båda som projektledare på Sony Mobile innan de våren 2015 började utveckla ett digitalt verktyg för att mäta mängden trä i växande skog med en vanlig mobiltelefon. Mjukvaran bygger på avancerad bildanalys och har mindre felmarginaler än dagens analoga skogsmätningsmetoder. Katams mjukvara förbättras dessutom i takt med att den används och därmed tränas på nya exempel.

Efter att ha beviljats utvecklingsbidrag på två miljoner kronor från Energimyndigheten och 300.000 kronor från Norrskogs Forskningsstiftelse står Katam redo att presentera en prototyp av mjukvaran på skogsmässan Elmia Wood i juni. För närvarande testas tekniken av ett av de större svenska skogsbolagen och under hösten planerar bolaget att släppa den kommersiellt.

– Vi börjar med att vända oss mot professionella användare på de stora skogsbolagen, men framöver är tanken att det ska vara möjligt även för mindre skogsägare att använda den, säger vd Magnus Kåreby.

Bolaget räknar med att behöva få in sex miljoner kronor i riskkapital för att lansera produkten på den svenska marknaden samt i Finland och Brasilien, där man har kontakter.

– Bidraget från Energimyndigheten gör att vi har ganska bra uthållighet men vi skulle vilja gasa mer, säger teknikchefen Krister Tham.

I dag jobbar drygt tio personer med bolaget på motsvarande sex heltidstjänster. Teamet har hittills haft sin hemvist på Minc men står i begrepp att flytta till The Ground, även det i Malmö.

– En anledning är att vi vill komma närmare kompetens inom avancerad bildanalys, säger Krister Tham och nämner Mappillary och Modcam – båda med kontor på The Ground – som potentiella samarbetspartner.

Elin Andersson Rosenstock

Uppbackade med utvecklingsbidrag på 2,3 miljoner kronor är Sony-avknoppningen Katam snart redo att lansera sitt digitala skogsmätarverktyg på marknaden. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.