söndag 24 november 2024

inloggad som

Nanotrådar från Lund bakom Årets Rapidusföretag

Ikväll utsågs Årets Rapidusföretag för 16:e året i rad. I år gick utnämningen till solcellsteknikbolaget Sol Voltaics, vars nanotrådsteknologi kan öka effekten på solceller med runt 60 procent. I bolagets teknik placeras nanotrådar i en ogenomskinlig plastfilm som sedan läggs ovanpå en vanlig solcell och därmed höjer verkningsgraden. I framtiden ser vd Erik Smith många möjligheter med bolagets böjliga solceller, till exempel monterade på taken på elbilar.

– Vi har gjort viktiga genombrott i teknikutvecklingen och kan nu orientera nanotrådarna i polymerfilmen så att de fångar upp maximalt med solljus. Dessutom kan vi tillverka nanotrådarna kontinuerligt i stor volym, vilket ger låg produktionskostnad, sa Erik Smith när han tog emot priset på kvällens fest.

Årets Friskt vågat-utmärkelse gick till Ela Güler och hennes satsning Lilla svampkorgen. Hon har på kort tid byggt upp ett företag med två anställda som har innovativ champinjonodling i containrar i Helsingborg.

I övrigt roades den 150-hövdade publiken av musikquiz och spirituella diskussioner från scenen, och inte minst av musikinnovatörerna Mirror Music som spelade musik med mattallrikar och personer ur publiken som klaviatur.

I minglet syntes bland andra Carolina Palmqvist, vd på TicTac Interactive, Karin Ebbinghaus på EY Law och Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance. Klicka här för ett snabbt referat med bilder från festen.

Ikväll utsågs Årets Rapidusföretag för 16:e året i rad. I år gick utnämningen till solcellsteknikbolaget Sol Voltaics, vars nanotrådsteknologi kan öka effekten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.