lördag 26 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mincbolag växer och lanserar ny uppkopplad produkt

Ett av de största Mincbolagen, Arduino Verkstad, har på två år dubblat personalstyrkan till 14 programmerare och IT-designer. Inom kort lanseras en ny Malmöutvecklad produkt över hela världen inom segmentet Internet of Things – uppkopplade vardagsprodukter. Detaljer om produkten är än så länge hemliga.

David Cuartielles Ruiz, vd för Arduino Verkstad, är medgrundare av det första bolaget i Arduinogruppen som startades för tio år sedan i Italien.

Arduino Verkstad bildades 2013 i Malmö och är det senaste bolaget i företagsgruppen som nu består av sex bolag. Övriga finns i USA, Indien, Schweiz och Ungern. Hela gruppen sysselsätter 60 personer.

Arduino utvecklar och säljer generiska, open source-baserade programmerbara kretskort som exempelvis har wifi och bluetooth inbyggt från start.

Företag som Samsung, Microsoft och Intel använder dessa som avancerade delkomponenter i sina produkter, ofta när prototyper tas fram. Ett exempel är prototypen till en av de första avancerade smarta klockorna, Pebble Smartwatch, berättar David Cuartielles Ruiz.

Komponenterna köps även av den teknikintresserade allmänheten som använder dem vid egna konstruktioner, som egna små robotar, fjärrkontroller och annat.

Utöver det utvecklar Malmöföretaget även utbildningspaket i form av lektioner och programvara som riktar sig till lärare och privatpersoner.

– Malmöbolagets största försäljningsandel är inom denna kategori, kundanpassade utbildningsprodukter. Hittills har 13.000 studenter i 450 skolor runt om i Europa och Amerika fått tillgång till utbildningspaketen, säger David Cuartielles Ruiz.

Paketen består av utbildningsprogram, nätbaserad kundtjänst och dokumentation tillsammans med Arduinos kretskort.

Arduino Verkstad i Malmö har de senaste åren omsatt runt fem miljoner kronor per år.

Elisabet Ottosson

Ett av de största Mincbolagen, Arduino Verkstad, har på två år dubblat personalstyrkan till 14 programmerare och IT-designer. Inom kort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.