söndag 24 november 2024

inloggad som

HH Ferries batterifärjor blir globalt referensprojekt

HH Ferries beslut att gå över till batteridrift på Tycho Brahe och Aurora har väckt uppmärksamhet i fackpress världen över. Färjorna, som trafikerar sträckan Helsingborg-Helsingør, fungerar i praktiken som ett refernsprojekt för liknande satsningar, uppger HH Ferries vd Henrik Rørbæk.

Tycho Brahe och Aurora är de största färjorna hittills som utrustats med batteridrift och Rapidus efterforskningar visar att projektet redan blivit omtalat i ledande fackpress som motorship.com, worldcargonews.com, shipandbunker.com, cruiseandferry.net samt maritimedanmark.dk. Bland annat viks spaltutrymmet åt den robotarm som kopplar in kablarna vid uppladdningsstationen i Helsingborg och Helsingør. I kombination med specialbyggda litiumbatterier utrustade med ett kylsystem möjliggör det att färjan laddas med 1.200 kWh på några få minuter.

Systemet levereras av ABB i samarbete med elbolagen Forsyning Helsingør och Öresundskraft. Enligt Henrik Rørbæk används existerande teknik på nya sätt, något som kan skapa precedens.

– Jag är nu helt säker på att färjorna blir referensramar för andra, liknande projekt, säger han till Rapidus.

Under september och oktober ligger Tycho Brahe och Aurora på varv i Landskrona för att förberedas för batteridriften. De slutliga batteriinstallationerna sker i maj och oktober 2017. Färjorna uppfyller redan gällande miljökrav, med batteridrift reduceras avgasutsläppen ytterligare.

Ombyggnaden kostar 300 miljoner kronor varav 120 miljoner är EU-stöd. Såväl tiden i hamn som tiden det tar att korsa sundet ska vara oförändrade jämfört med dagens diesel-drift. Det är ännu oklart ifall de tre återstående färjorna som trafikerar linjen Helsingborg-Helsingør ska byggas om till batteridrift.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

HH Ferries beslut att gå över till batteridrift på Tycho Brahe och Aurora har väckt uppmärksamhet i fackpress världen över. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.