lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Gränslös innovation livsviktigt för regionen

Keld_broksoKort sagt: Børsens stora innovationskonferens i Köpenhamn i veckan gav en del inblickar i hur innovationsarbetet över sundet kan förbättras. Hittills är det knappast ett område där gårdagens Øresundskomiteen eller dagens Greater Copenhagen imponerat.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Innovation är numera ett slitet modeord, men begreppet är fortfarande livsviktigt för näringslivet på både sidor sundet. I en av många akademiska definitioner handlar innovation om att ”identifiera förändringar och göra dem värdeskapande”. Mer jordnära handlar det om goda idéer som ger avtryck på sista raden. Problemet är att många företag som ser sig själva som innovativa i själva verket bara produktutvecklar, organiserar sig och marknadsför sig som vanligt. Det är livsfarligt.

Undertecknad var projektledare för en innovationskonferens tidigare i veckan arrangerad av tidningen Børsen och Industriens Fond. Det väckte nyfikenhet om vad innovationsbegreppet har för position kring Öresund. Resultatet var nedslående:

* Den numera skrotade Øresundskomiteen sjösatte tanken att vi skulle ”utnyttja våra förmågor och resurser inom innovation tvärs över Öresund.” Som mycket annat stannade det vid fina föresatser. Nu är både komiteen, Øresund Science Region och Øresundsuniversitetet begravna sedan länge. Hoppet som återstår är att ESS och Max IV kommer fungera som drivkrafter för innovationsarbete tvärs över sundet.

* Inom Greater Copenhagen händer det lite mer. Greater Copenhagen Food Innovation ska främja klusterbildning inom livsmedel – men enbart på Själland. I sommar var Köpenhamn därtill värd för The International Smart City conference, under Greater Copenhagens paraply. Fokus var på omstörtande innovationer inom stadsbebyggelse. Det återstår dock att se om konferensen förändrar något. Även projektet Innovation Districts’ bör nämnas här. Det ska identifiera områden där etablerade företag och forskningsinsitutioner befinner sig tätt inpå uppstartsföretag och inkubatorer. Men inget om när eller hur.

Initiativen indikerar att man inte vet vad innovation innebär – eller hur man hanterar det. Det vet däremot företagen mycket väl, annars skulle de dö ut. Därför finns det ett par lärdomar att dra från måndagens konferens i Köpenhamn så att Greater Copenhagen, Medicon Valley Alliance och andra näringslivssamarbeten kan bidra till reell innovation tvärs över Öresund.

En erfarenhet från de mest innovativa i regionen, Coloplats och Novozymes, är enkel: man lär sig av kunderna. Därför blev Coloplats och Novozymes nummer 33 och 59 på Forbes lista över världens mest innovativa företag. Till exempel började Coloplats sin utveckling av stomipåsar och katetrar till inkontinenta kvinnor genom att fråga de framtida användarna vad de önskar sig i fråga om design och funktion. Det har lett till världspatent.

I stället för att fokusera på fluffiga samarbeten med akademiska parter finns här en möjlighet för Greater Copenhagen att göra en verklig skillnad genom att samla konsumentundersökningar på båda sidor sundet, så att användarna kan definiera nödvändig innovation.

Innovation ska göras konkret. Det handlar om att starta med kunderna och deras behov. Men det handlar också om att våga dela kunskap och information.

En dansk, global pumpverksamhet som Grundfos ska numera inte bara pumpa vatten, utan även ha ett IT-system som samlar information om vattenströmmar, bakterier och temperatur till din mobiltelefon. Digitaliseringen ändrar innovationsprocessen och skapar ett behov av att samarbeta och dela information med partnerbolag och kunder. Grundfos är därmed tvingade till att vara offentliga om sin innovation.

En annan lärdom från Novozymes är att det måste finnas utrymme för galna idéer från kunder och medarbetare. 40 procent av dagens Fortune 500-företag kommer vara borta om tio år, enligt en uppmärksammad beräkning från de amerikanska författarna Peter Diamindis och Steven Kotler. Konkurrensen är i dag inte bara global utan kommer från entreprenörer som kastar om alla förutsättningar med företag som Uber, Airbnb, DropBox, Whatsapp och Tesla.

Kan vi på båda sidor Öresund använda mer kraft på att dela kunskap och kundinformation kan Greater Copenhagen få en reell roll för den innovationskraft som är nödvändig för företagens överlevnad.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Børsens stora innovationskonferens i Köpenhamn i veckan gav en del inblickar i hur innovationsarbetet över sundet kan förbättras. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.