I dagarna håller ett nytt sundssamarbete inom miljöteknik sin första workshop. Målet är att få till stånd den första öresundsgemensamma offentliga upphandlingen på tio år. Initiativet kommer efter att ett nytt EU-direktiv som trädde i kraft vid nyår förenklade den offentliga upphandlingsprocessen.
2004-2006 pågick försök med Öresundsgemensamma upphandlingar som genom stora inköpsvolymer skulle sänka priserna för de offentliga aktörerna. Den dåvarande Öresundskomiteen gick hårt ut men ansträngningen slutade närmast i fiasko efter juridiska hinder. Undantaget var sjukhusregionerna som lyckades enas om att gemensamt köpa in bröstimplantat.
I det nya samarbetet, som heter Cleantech Testbed for Innovative Public Procurement, eller Cleantech Tipp, är det inköp och test av miljöteknik som är i fokus, bland annat inom klimatanpassning och återvinning.
I första hand är Cleantech Tipp inriktat på innovationsupphandling, alltså en upphandlingsprocess där tekniken som upphandlas ännu inte är färdigutvecklad. Bland parterna i projektet finns Malmö stad, Köpenhamns kommun, Lunds universitet, Helsingborg stad, Dansk SymbioseCenter, Frederiksbergs kommun och Sustainable Business Hub.
Cleantech Tipp löper fram till 2019 med en totalbudget på 4,1 miljoner euro, varav hälften är EU-medel från Interreg-fonden Öresund-Kattegatt-Skagerrak. Så långt det är möjligt ska det handla om Öresundsgemensamma inköp och utvecklingsprojekt, uppger projektledaren Martin Dam Wied från organisationen Gate 21.
– Vi ska titta på gemensamma behov och möjligheter till gemensamma upphandlingar och kunskapsutbyte. Våra workshopar ska resultera i sex konkreta ”case”, säger han.
Keld Broksø