Danska medicinteknikbolaget Mequ har utvecklat världens minsta portabla värmare av blod och infusionsvätskor. Nu testas tekniken av den svenska försvarsmakten.
Tanken är att vätskevärmaren ska användas i både militära sammanhang, i ambulanser, på sjukhus och av humanitära organisationer i situationer ute i fält där vätskor behöver värmas till 37 grader innan de leds in i kroppen.
Testen hos den svenska militären kommer i upptakten till de viktiga CE- och FDA-godkännanden som bolaget behöver för att kunna sälja tekniken i Europa och USA.
– Vi förväntar oss få CE-godkännande i år och därefter grönt ljus från FDA, säger Ulrik Krogh Andersen, vd och grundare i bolaget som har ett tiotal anställda.
Utvecklingen har de senaste 2,5 åren backats upp av statliga Markedsmodningsfonden. I ett projekt som avslutas till sommaren har de stått för 7 av totalt 12 miljoner danska kronor för att göra blodvärmaren redo för marknaden.
– Utvecklingen hjälper oss i Danmark, Sverige och Norge eftersom flera sjukhus bygger blodbanker utanför sjukhusen, där blodet kan kylas ned. Det gör det viktigt att värma upp det igen, annars motverkar infusionen delvis sitt syfte, säger Ulrik Krogh Andersen.
Mequ var nyligen nominerat i Danish Tech Challange med sin teknik. Bakom bolaget står utöver ingenjören Ulrik Krogh Andersen även designern och arkitekten Marie Lyhne. Mequ hade i sitt senaste bokslut, för 2014, ett resultat på 1,6 miljoner danska kronor.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø