onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nanotrådar från Lund i första Max IV-experimenten

Nanotrådar från Lundabolagen Sol Voltaics och Glo är bland de första materialen att testas i NanoMax, strålröret som ska vara inriktat på forskning i nanometerskala. De första experimenten inleds om några veckor.

Under hösten och vintern har den stora acceleratorringen på Max IV provkörts utan problem. Nu inleds testerna av strålrören. NanoMax och BioMax är de första strålrören att provköras med material och de första som tas i bruk. Om två veckor startar de experimenten, när synkrotronljuset från acceleratorn stegvis släpps fram genom NanoMax-röret, för att slutligen genomlysa nanotrådar. Initialt rör det sig om material framtaget av forskare vid Lunds universitet, i höst eller vinter ska nanotrådar från forskningsavknoppningarna Glo och Sol Voltaics användas.

Genom olika EU-projekt har Glo och Sol Voltaics hittills använt sig av existerande synkrotronljusanläggningar i Grenoble och Hamburg, uppger Lundaprofessorn Lars Samuelsson, vars forskning ligger bakom nanobolagen.

Lars_Samuelson”I framtiden kommer Max IV att vara helt centralt för materialforskningen kring nanotrådar vid NanoLund vid Lunds universitet, liksom vid våra avknoppningsföretag Glo och Sol Voltaics”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

Syftet med de initiala testerna av NanoMax är att finkalibrera de instrument som fokuserar ljuset på provet som ska undersökas, bland annat två specialgjorda speglar från Japan som tagit ett år att tillverka. Röntgenljuset kommer vara fokuserat ner till tio nanometers storlek på provet som undersöks, alltså mindre än tio miljondels millimeter.

ulf_johansson– När strålröret tas i bruk kan det bland annat användas för att undersöka nanotrådar för fotoceller och nästa generations led-lampor och batterier, kristallstrukturer samt förbränningspartiklar i sot, säger Ulf Johansson, strålrörsansvarig på NanoMax.

Den mesta utrustningen är installerad. Monteringen pågår av de magneter, undulatorer, som ska kontrollera ljusets egenskaper när det lämnar acceleratorn och en industrirobot som ska hålla detektorn för ljuset. De första testerna kan ta ett par veckor om allt går bra. Är det mycket som måste justeras kan det ta upp till ett halvår innan allt funkar.

NanoMax blir tillsammans med BioMax, främst avsett för läkemedelsforskning, de första strålrören att tas i bruk på den stora ringen. Allra först blir FemtoMax som redan testats. Röret är byggd som en direkt förlängning till linjäracceleratorn, den tunnel varifrån elektroner skjuts in i synkrotronljusacceleratorn.

Max IV invigs i juni och beräknas vara fullt utbyggt med cirka 30 strålrör runt 2025. Hittills är 14 finansierade. Kostnaden för varje strålrör går upp till 100 miljoner kronor, några är billigare.

Jennie Lorentsson

Nanotrådar från Lundabolagen Sol Voltaics och Glo är bland de första materialen att testas i NanoMax, strålröret som ska vara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.