I flera år har Lunds och Köpenhamns universitet arbetat på att få till stånd den EU-finansierade miljardsatsningen Food4Future med Öresundsregionen som central nod. Storbolag som Orkla, BillerudKorsnäs och Novozymes är redan med på tåget och med 1,8 miljoner euro i Interreg-medel säkrade skalar konsortiet upp ansträngningen.
Interreg-pengarna beviljades i somras och matchas med lika mycket från de 19 universitetet och offentliga aktörer som ingår i konsortiet FoodNexus nordiska gren, däribland Malmö högskola, DTU och Region Skåne. Totalbudgeten ligger på nära fyra miljoner euro som ska gå till att skruva upp innovationstakten och teknikutvecklingen i den nordiska livsmedelssektorn, bland annat genom utbildningsinsatser för de som redan arbetar i branschen.
– Vi ska också titta på hur vi kan hjälpa uppstartsföretag och mindre bolag. Ett problem i livsmedelsbranschen är att det behövs mer folk med entreprenöriellt tänkande, säger Jacob Juul Gade.
Tillsammans med Jenny Bergsten leder han det nordiska sekretariatet för FoodNexus, som tidigare gick under namnet Foodbest.
Efter vissa förseningar är EU i färd med att dra igång Food4Future, en så kallad Knowledge and Innovation Community inom livsmedel. Food4future har en planerad budget på 1,5 miljarder kronor om året där EU står för 25 procent. FoodNexus nordiska gren är en del av det större europeiska konsortium med 70 parter som är med och slåss om satsningen och det Interreg-finansierade arbetet ska ge draghjälp till konsortiet.
– Arbetet går in i en ny fas nu i och med att ansökan ska vara inlämnad nästa sommar, säger Marianne Ekdahl.
Hon har ett förflutet som kommunikationschef för ESS och Öresundskomiteens sekretariat men har nu värvats till motsvarande roll på FoodNexus.
Går ansökan igenom blir Öresundsregionen en av fem centrala noder där själva arbetet ska utföras. Besked väntas om ett år.
Bland de svenska och danska näringslivsparter som backar upp konsortiet syns Orkla, Arla, Danish Crown, Novozymes och noterade förpackningsjätten BillerudKorsnäs.
– Alla är inte traditionella livsmedelsföretag men det är för att vi även ska titta på aspekter som hälsa, miljöbelastning och resursslöseri, säger Jacob Juul Gade.
Erik Olausson