söndag 16 februari 2025

inloggad som

Dansk kontraktsforskare växer efter Sanofi-avtal

Sedan danska läkemedelsbolaget Gubra för två år sedan skrev ett samarbetsavtal med franska Sanofi har personalstyrkan tredubblats till 60 personer. Nu flyttar bolaget in i nya lokaler på 3.500 kvadratmeter i Hørsholm, norr om Köpenhamn.

Gubra sysslar både med preklinisk kontraktsforskning och egen läkemedelsutveckling inom diabetes, övervikt och leversjukdom. För två år sedan inledde de ett samarbetsprojekt med franska läkemedelsjätten Sanofi, för att ta fram nya peptider till läkemedel mot diabetes och fetma.

Samarbetet, där även Gentofte sjukhus och Köpenhamns universitet är inblandat, har gett Gubra möjlighet att växa stort. Bara det senaste halvåret har de anställt 25 personer och det har gett avtryck även i ledningsgruppen. Tidigare i år rekryterades Sanne Møller Knudsen, tidigare avdelningschef på Novo Nordisk och nu har bolaget fått en ny affärsutvecklingschef i Henrik Blou, tidigare vd på danska Aros Pharma och med ett förflutet på EpiTherapeutics.

– Vi växer dramatiskt och har flera intressanta projekt på gång. Vårt fokus är på att hitta nya samarbetsparter, men det tar mycket tid och arbete att få till avtal med de stora läkemedelsbolagen. Med Henrik Blou ska vi bli mer strategiska i vår affärsutveckling, säger vd Niels Vrang till Rapidus.

Nyligen har Gubra startat egna utvecklingsprojekt inom icke-alkoholorsakad fettleversjukdom, kallat NASH, som är den vanligaste leversjukdomen i västvärlden.

– Vi ser ett stort intresse för NASH, framför allt från amerikanska företag. Satsningen har gjort att vi kunnat växa ytterligare och vi letar efter nya partner inom området, säger Niels Vrang.

Gubra utför redan kontraktsforskning för ett svenskt läkemedelsföretag, uppger Niels Vrang utan att vilja precisera. Förra året redovisade bolaget en bruttovinst på runt 30 miljoner danska kronor. Niels Vrang nämner inga siffror, men uppger att Gubra har vuxit betydligt sedan förra året.

Olof Peterson

Sedan danska läkemedelsbolaget Gubra för två år sedan skrev ett samarbetsavtal med franska Sanofi har personalstyrkan tredubblats till 60 personer. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.

  • Abliva blir holländskt

    Läkemedelsbolaget Abliva i Lund, med vd Helen Donnelly, säljs till det holländska bolaget Pharming för 725 Mkr. Priset är rejält högre än vad Ablivas aktie stängde på i fredags.

  • Cyxone i konkurs – ”Det svider”

    – Vi har gjort allt vi kunnat för att undvika konkurs. Det svider för mig och för alla andra aktieägare. Det säger biotech-veteranen Kjell Stenberg sedan konkursen i hans börsnoterade bolag Cyxone är ett faktum. Därmed är mer än 100 miljoner kronor i nyemissioner förlorade.

  • Alligator skär ner – igen

    Alligator Bioscience säger upp två tredjedelar av personalen. Samtidigt vill bolaget göra en nyemission på 280 miljoner kronor för att satsa allt på ett kort.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.