torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Dansk kontraktsforskare växer efter Sanofi-avtal

Sedan danska läkemedelsbolaget Gubra för två år sedan skrev ett samarbetsavtal med franska Sanofi har personalstyrkan tredubblats till 60 personer. Nu flyttar bolaget in i nya lokaler på 3.500 kvadratmeter i Hørsholm, norr om Köpenhamn.

Gubra sysslar både med preklinisk kontraktsforskning och egen läkemedelsutveckling inom diabetes, övervikt och leversjukdom. För två år sedan inledde de ett samarbetsprojekt med franska läkemedelsjätten Sanofi, för att ta fram nya peptider till läkemedel mot diabetes och fetma.

Samarbetet, där även Gentofte sjukhus och Köpenhamns universitet är inblandat, har gett Gubra möjlighet att växa stort. Bara det senaste halvåret har de anställt 25 personer och det har gett avtryck även i ledningsgruppen. Tidigare i år rekryterades Sanne Møller Knudsen, tidigare avdelningschef på Novo Nordisk och nu har bolaget fått en ny affärsutvecklingschef i Henrik Blou, tidigare vd på danska Aros Pharma och med ett förflutet på EpiTherapeutics.

– Vi växer dramatiskt och har flera intressanta projekt på gång. Vårt fokus är på att hitta nya samarbetsparter, men det tar mycket tid och arbete att få till avtal med de stora läkemedelsbolagen. Med Henrik Blou ska vi bli mer strategiska i vår affärsutveckling, säger vd Niels Vrang till Rapidus.

Nyligen har Gubra startat egna utvecklingsprojekt inom icke-alkoholorsakad fettleversjukdom, kallat NASH, som är den vanligaste leversjukdomen i västvärlden.

– Vi ser ett stort intresse för NASH, framför allt från amerikanska företag. Satsningen har gjort att vi kunnat växa ytterligare och vi letar efter nya partner inom området, säger Niels Vrang.

Gubra utför redan kontraktsforskning för ett svenskt läkemedelsföretag, uppger Niels Vrang utan att vilja precisera. Förra året redovisade bolaget en bruttovinst på runt 30 miljoner danska kronor. Niels Vrang nämner inga siffror, men uppger att Gubra har vuxit betydligt sedan förra året.

Olof Peterson

Sedan danska läkemedelsbolaget Gubra för två år sedan skrev ett samarbetsavtal med franska Sanofi har personalstyrkan tredubblats till 60 personer. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.