torsdag 5 september 2024

inloggad som

Miljöteknik-profil i Lund styr finskt riskkapital mot First North

Finska Cleantech Invest är på frammarsch i Sverige, med en planerad listning på Stockholmsbörsens First North-lista och en uttalad målsättning att hitta fler svenska investeringsobjekt. Sedan årsskiftet styrs bolaget från Lund, genom vd:n Alexander Lidgren.

Cleantech Invest har sitt säte i Helsingfors och är noterat på Helsingforsbörsen. Men vid årsskiftet gick Lundabon Alexander Lidgren in som bolagets nye vd och i dag har bolaget en adress även i Skåne.

Alexander Lidgren– Vi är ett Nordiskt bolag med huvudkontor i Helsingfors men jag sitter i Lund. Det spelar inte så stor roll, jag måste åka lika mycket till Kina och Silicon Valley som Helsingfors, säger Alexander Lidgren.

Han grundade det Lundabaserade företagsnätverket Cleantech Scandinavia för tio år sedan och har även ett förflutet som medgrundare till IT-bolaget Blokks i Lund, där Jonas Birgersson var en av investerarna. Blokks gick i konkurs 2002 men återupplivades under namnet Bokks och köptes senare upp av Malmöbaserade MultiQ.

Cleantech Invest har andelar värderade till 18,5 miljoner euro i sammanlagt 15 miljöteknikbolag. Två är svenska, Stockholmsbaserade Watty och Oricane från Luleå, och Cleantech Invest har en uttalad ambition att öka antalet svenska innehav. Än så länge har inga investeringar gjorts i Öresundsregionen men Alexander Lidgren uppger att ledningen för diskussioner med intressanta bolag i Lund.

– Det gör vi, men jag kan inte säga vilka. Vi letar de bästa bolagen var de än sitter i Norden. Personligen tycker jag att det hade varit jävligt kul att ha ett bolag här i Lund. Det finns en massa bra bolag med innovativ teknik kombinerat med internationella ambitioner, säger han till Rapidus.

Det portföljbolag som bedöms ha störst potential är finska Swap, med som driver en sajt för andrahandsförsäljning i USA av exempelvis kläder och leksaker. Företaget har vuxit i snitt med 17 procent per månad de senaste två åren.

Cleantech Invest har nyligen startat två svenska holdingbolag, Cleantech Invest SPV1 i Stockholm och Cleantech Invest SPV2 i Malmö, för att samla privata investerare i Swap. Det första bolaget tog in 41 miljoner kronor i somras och SPV2 har just skickat in papper på att de tänker genomföra en emission om närmare 90 miljoner kronor, något Alexander Lidgren inte vill kommentera.

Moderbolaget Cleantech Invest har mest finska ägare men fick i augusti in 500.000 euro från tre utländska investerare: kinesiska Ruiyang, Silicon Valley-baserade David Epstein som varit vd för Sol Voltaics, samt svenska GLD Invest. Alexander Lidgren planerar för ytterligare en finansieringsrunda inför en parallell listning på First North i Stockholm efter årsskiftet.

– Det är för att göra det lättare för svenska aktieägare att bli ägare i bolaget, säger han.

Olof Peterson

Finska Cleantech Invest är på frammarsch i Sverige, med en planerad listning på Stockholmsbörsens First North-lista och en uttalad målsättning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Smile Inject injicerar kapital

    Smile-inkubatorns riskkapitalbolag Smile Inject Capital går in i tre nya bolag. Investeringar i ytterligare två bolag ska göras under hösten, sedan stängs den första rundan. Nästa år öppnas en ny.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Jonas Birgerssons nya giv – revolutionera elnätet

    Med Framfab och Bredbandsbolaget som plattform propagerade Jonas Birgersson på 1990-talet för storskalig fibernätsutbyggnad. I stora drag fick han rätt. Fibernät har byggts och det gamla telefonnätet avvecklas. Nu vill han starta en motsvarande revolution – för el-nätet.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Spotlight hoppas på räntesänkning

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group fortsätter att lägga verksamheter på is. Det framgår av rapporten för årets andra kvartal. Vd Peter Gönczi hoppas nu att räntesänkningar ska sätta fart på finansmarknaden.