torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Miljöteknik-profil i Lund styr finskt riskkapital mot First North

Finska Cleantech Invest är på frammarsch i Sverige, med en planerad listning på Stockholmsbörsens First North-lista och en uttalad målsättning att hitta fler svenska investeringsobjekt. Sedan årsskiftet styrs bolaget från Lund, genom vd:n Alexander Lidgren.

Cleantech Invest har sitt säte i Helsingfors och är noterat på Helsingforsbörsen. Men vid årsskiftet gick Lundabon Alexander Lidgren in som bolagets nye vd och i dag har bolaget en adress även i Skåne.

Alexander Lidgren– Vi är ett Nordiskt bolag med huvudkontor i Helsingfors men jag sitter i Lund. Det spelar inte så stor roll, jag måste åka lika mycket till Kina och Silicon Valley som Helsingfors, säger Alexander Lidgren.

Han grundade det Lundabaserade företagsnätverket Cleantech Scandinavia för tio år sedan och har även ett förflutet som medgrundare till IT-bolaget Blokks i Lund, där Jonas Birgersson var en av investerarna. Blokks gick i konkurs 2002 men återupplivades under namnet Bokks och köptes senare upp av Malmöbaserade MultiQ.

Cleantech Invest har andelar värderade till 18,5 miljoner euro i sammanlagt 15 miljöteknikbolag. Två är svenska, Stockholmsbaserade Watty och Oricane från Luleå, och Cleantech Invest har en uttalad ambition att öka antalet svenska innehav. Än så länge har inga investeringar gjorts i Öresundsregionen men Alexander Lidgren uppger att ledningen för diskussioner med intressanta bolag i Lund.

– Det gör vi, men jag kan inte säga vilka. Vi letar de bästa bolagen var de än sitter i Norden. Personligen tycker jag att det hade varit jävligt kul att ha ett bolag här i Lund. Det finns en massa bra bolag med innovativ teknik kombinerat med internationella ambitioner, säger han till Rapidus.

Det portföljbolag som bedöms ha störst potential är finska Swap, med som driver en sajt för andrahandsförsäljning i USA av exempelvis kläder och leksaker. Företaget har vuxit i snitt med 17 procent per månad de senaste två åren.

Cleantech Invest har nyligen startat två svenska holdingbolag, Cleantech Invest SPV1 i Stockholm och Cleantech Invest SPV2 i Malmö, för att samla privata investerare i Swap. Det första bolaget tog in 41 miljoner kronor i somras och SPV2 har just skickat in papper på att de tänker genomföra en emission om närmare 90 miljoner kronor, något Alexander Lidgren inte vill kommentera.

Moderbolaget Cleantech Invest har mest finska ägare men fick i augusti in 500.000 euro från tre utländska investerare: kinesiska Ruiyang, Silicon Valley-baserade David Epstein som varit vd för Sol Voltaics, samt svenska GLD Invest. Alexander Lidgren planerar för ytterligare en finansieringsrunda inför en parallell listning på First North i Stockholm efter årsskiftet.

– Det är för att göra det lättare för svenska aktieägare att bli ägare i bolaget, säger han.

Olof Peterson

Finska Cleantech Invest är på frammarsch i Sverige, med en planerad listning på Stockholmsbörsens First North-lista och en uttalad målsättning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.