lördag 23 november 2024

inloggad som

Svenska fastighetsbolag växlar upp i Danmark

De svenska fastighetsjättarna går in allt tyngre på den danska marknaden. Bara sedan årsskiftet har svenska aktörer köpt på sig mer än 110.000 nya kvadratmeter och initierat nybyggen för ytterligare 57.000 kvadratmeter, visar Rapidus kartläggning.

Rapidus har nagelfarit siffrorna för Norrporten, Niam, Wihlborgs, Balder, Briggen och Heimstaden, som alla är aktiva på den danska marknaden. Tillsammans förfogar de i dag över 788.000 kvadratmeter i bostäder och kommersiella fastigheter, merparten i Köpenhamn. Det innebär en ökning med 17 procent sedan årsskiftet.

Tabell_fastighetsbolag_dk
De svenska fastighetsbolagens danska innehav (kvm)

En stor del av det står börsnoterade Castellums dotterbolag Briggen för. I januari dubblade Briggen sitt danska bestånd genom köpet av tre fastigheter i utkanten av Köpenhamn för sammanlagt 302 miljoner danska kronor.

Ola Orsmark– Parallellt har vi byggt upp en egen organisation i Köpenhamn med fem anställda. Befolkningsprognosen för 2030 pekar på starkare folkökning i Köpenhamn än i både Malmö och Stockholm. Så fundamentala siffror pekar i rätt riktning, säger Briggens vd Ola Orsmark till Rapidus.

Liksom övriga fastighetschefer Rapidus talat med räknar han med att växa framöver i Köpenhamn, trots att priserna klättrat uppåt sedan bottenåren och de riktiga klippen därmed är svårare att hitta.

Erik Selin– Jag hoppades det skulle vara svagt ett tag till. 2006-2007 var det för dyrt, sedan var det lite för billigt. Nu är det rimligt prissatt skulle jag säga, säger Balders vd Erik Selin till Rapidus.

Balder har sedan första affären 2010 investerat allt offensivare i Danmark. Nyligen köpte bolaget det gamla musikkonservatoriet i Köpenhamn för 100 miljoner kronor med målet att bygga om det till hotell, men främst är det bostäder som lockar på andra sidan sundet. I beståndet finns idag 600 lägenheter i Köpenhamn och Ørestad, med knappt 400 till under byggnation. Under tredje kvartalet påbörjas bygget av ytterligare 600 bostadslägenheter i Ørestad, en investering på 1,9 miljarder kronor som kommer spä på Balders danska innehav med 57.000 kvadratmeter.

– Danmark är rätt nytt för oss så vi satsar på bostäder, där det är lättare att bedöma marknaden, säger Erik Selin.

Den största svenska aktören i Danmark enligt Rapidus genomgång är dock Niam, som under året sålt sina sista fastigheter i Malmö men ökat sitt innehav i Köpenhamn med 35.000 kvadratmeter kontor och handel.

– Vi tycker att Köpenhamn har en bra utveckling framför sig, vi kan inte se något överdrivet utbud på vare sig den kommersiella sidan eller bostadssidan. Jämfört med Stockholm får man mycket mer för pengarna, säger Niams vd Johan Bergman.

I dag uppgår Niams totala danska innehav till cirka 325.000 kvadratmeter, så gott som allt i Köpenhamn. I Skåne återstår endast en handelsfastighet i nordvästskånska Hyllinge efter att man i somras sålde av sina två sista kontorshus i Malmö till Wihlborgs.

– Skåne är fortfarande intressant, men vi letar främst efter kontorsfastigheter på den sidan, säger Johan Bergman.

Erik Olausson
Jennie Lorentsson

De svenska fastighetsjättarna går in allt tyngre på den danska marknaden. Bara sedan årsskiftet har svenska aktörer köpt på sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?