fredag 3 maj 2024

inloggad som

Svenska fastighetsbolag växlar upp i Danmark

De svenska fastighetsjättarna går in allt tyngre på den danska marknaden. Bara sedan årsskiftet har svenska aktörer köpt på sig mer än 110.000 nya kvadratmeter och initierat nybyggen för ytterligare 57.000 kvadratmeter, visar Rapidus kartläggning.

Rapidus har nagelfarit siffrorna för Norrporten, Niam, Wihlborgs, Balder, Briggen och Heimstaden, som alla är aktiva på den danska marknaden. Tillsammans förfogar de i dag över 788.000 kvadratmeter i bostäder och kommersiella fastigheter, merparten i Köpenhamn. Det innebär en ökning med 17 procent sedan årsskiftet.

Tabell_fastighetsbolag_dk
De svenska fastighetsbolagens danska innehav (kvm)

En stor del av det står börsnoterade Castellums dotterbolag Briggen för. I januari dubblade Briggen sitt danska bestånd genom köpet av tre fastigheter i utkanten av Köpenhamn för sammanlagt 302 miljoner danska kronor.

Ola Orsmark– Parallellt har vi byggt upp en egen organisation i Köpenhamn med fem anställda. Befolkningsprognosen för 2030 pekar på starkare folkökning i Köpenhamn än i både Malmö och Stockholm. Så fundamentala siffror pekar i rätt riktning, säger Briggens vd Ola Orsmark till Rapidus.

Liksom övriga fastighetschefer Rapidus talat med räknar han med att växa framöver i Köpenhamn, trots att priserna klättrat uppåt sedan bottenåren och de riktiga klippen därmed är svårare att hitta.

Erik Selin– Jag hoppades det skulle vara svagt ett tag till. 2006-2007 var det för dyrt, sedan var det lite för billigt. Nu är det rimligt prissatt skulle jag säga, säger Balders vd Erik Selin till Rapidus.

Balder har sedan första affären 2010 investerat allt offensivare i Danmark. Nyligen köpte bolaget det gamla musikkonservatoriet i Köpenhamn för 100 miljoner kronor med målet att bygga om det till hotell, men främst är det bostäder som lockar på andra sidan sundet. I beståndet finns idag 600 lägenheter i Köpenhamn och Ørestad, med knappt 400 till under byggnation. Under tredje kvartalet påbörjas bygget av ytterligare 600 bostadslägenheter i Ørestad, en investering på 1,9 miljarder kronor som kommer spä på Balders danska innehav med 57.000 kvadratmeter.

– Danmark är rätt nytt för oss så vi satsar på bostäder, där det är lättare att bedöma marknaden, säger Erik Selin.

Den största svenska aktören i Danmark enligt Rapidus genomgång är dock Niam, som under året sålt sina sista fastigheter i Malmö men ökat sitt innehav i Köpenhamn med 35.000 kvadratmeter kontor och handel.

– Vi tycker att Köpenhamn har en bra utveckling framför sig, vi kan inte se något överdrivet utbud på vare sig den kommersiella sidan eller bostadssidan. Jämfört med Stockholm får man mycket mer för pengarna, säger Niams vd Johan Bergman.

I dag uppgår Niams totala danska innehav till cirka 325.000 kvadratmeter, så gott som allt i Köpenhamn. I Skåne återstår endast en handelsfastighet i nordvästskånska Hyllinge efter att man i somras sålde av sina två sista kontorshus i Malmö till Wihlborgs.

– Skåne är fortfarande intressant, men vi letar främst efter kontorsfastigheter på den sidan, säger Johan Bergman.

Erik Olausson
Jennie Lorentsson

De svenska fastighetsjättarna går in allt tyngre på den danska marknaden. Bara sedan årsskiftet har svenska aktörer köpt på sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.


  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Heimstaden slopar utdelning

    Fastighetsbolaget Heimstaden, med huvudkontor i Malmö, gjorde en förlust på 25 miljarder kronor under 2023. Nu ställs utdelningen in på bolagets noterade preferensaktie.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Doxa säljer hälften av Karlastaden

    Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

  • Malmös fastighetsstjärnor ökar takten

    Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med samma belopp.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

    Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

  • Heimstaden vräker ut danska fastigheter

    Fastighetsjätten med huvudkontor i Malmö säljer fastigheter i Danmark för uppemot 4,5 miljarder kronor.