måndag 15 juli 2024

inloggad som

Svenska fastighetsbolag växlar upp i Danmark

De svenska fastighetsjättarna går in allt tyngre på den danska marknaden. Bara sedan årsskiftet har svenska aktörer köpt på sig mer än 110.000 nya kvadratmeter och initierat nybyggen för ytterligare 57.000 kvadratmeter, visar Rapidus kartläggning.

Rapidus har nagelfarit siffrorna för Norrporten, Niam, Wihlborgs, Balder, Briggen och Heimstaden, som alla är aktiva på den danska marknaden. Tillsammans förfogar de i dag över 788.000 kvadratmeter i bostäder och kommersiella fastigheter, merparten i Köpenhamn. Det innebär en ökning med 17 procent sedan årsskiftet.

Tabell_fastighetsbolag_dk
De svenska fastighetsbolagens danska innehav (kvm)

En stor del av det står börsnoterade Castellums dotterbolag Briggen för. I januari dubblade Briggen sitt danska bestånd genom köpet av tre fastigheter i utkanten av Köpenhamn för sammanlagt 302 miljoner danska kronor.

Ola Orsmark– Parallellt har vi byggt upp en egen organisation i Köpenhamn med fem anställda. Befolkningsprognosen för 2030 pekar på starkare folkökning i Köpenhamn än i både Malmö och Stockholm. Så fundamentala siffror pekar i rätt riktning, säger Briggens vd Ola Orsmark till Rapidus.

Liksom övriga fastighetschefer Rapidus talat med räknar han med att växa framöver i Köpenhamn, trots att priserna klättrat uppåt sedan bottenåren och de riktiga klippen därmed är svårare att hitta.

Erik Selin– Jag hoppades det skulle vara svagt ett tag till. 2006-2007 var det för dyrt, sedan var det lite för billigt. Nu är det rimligt prissatt skulle jag säga, säger Balders vd Erik Selin till Rapidus.

Balder har sedan första affären 2010 investerat allt offensivare i Danmark. Nyligen köpte bolaget det gamla musikkonservatoriet i Köpenhamn för 100 miljoner kronor med målet att bygga om det till hotell, men främst är det bostäder som lockar på andra sidan sundet. I beståndet finns idag 600 lägenheter i Köpenhamn och Ørestad, med knappt 400 till under byggnation. Under tredje kvartalet påbörjas bygget av ytterligare 600 bostadslägenheter i Ørestad, en investering på 1,9 miljarder kronor som kommer spä på Balders danska innehav med 57.000 kvadratmeter.

– Danmark är rätt nytt för oss så vi satsar på bostäder, där det är lättare att bedöma marknaden, säger Erik Selin.

Den största svenska aktören i Danmark enligt Rapidus genomgång är dock Niam, som under året sålt sina sista fastigheter i Malmö men ökat sitt innehav i Köpenhamn med 35.000 kvadratmeter kontor och handel.

– Vi tycker att Köpenhamn har en bra utveckling framför sig, vi kan inte se något överdrivet utbud på vare sig den kommersiella sidan eller bostadssidan. Jämfört med Stockholm får man mycket mer för pengarna, säger Niams vd Johan Bergman.

I dag uppgår Niams totala danska innehav till cirka 325.000 kvadratmeter, så gott som allt i Köpenhamn. I Skåne återstår endast en handelsfastighet i nordvästskånska Hyllinge efter att man i somras sålde av sina två sista kontorshus i Malmö till Wihlborgs.

– Skåne är fortfarande intressant, men vi letar främst efter kontorsfastigheter på den sidan, säger Johan Bergman.

Erik Olausson
Jennie Lorentsson

De svenska fastighetsjättarna går in allt tyngre på den danska marknaden. Bara sedan årsskiftet har svenska aktörer köpt på sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Positivt i skånska rapporter

  Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Danska arkitekter stänger i Malmö

  Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

 • Svenska arkitekter lider också

  Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.