torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

QPharma närmar sig massproduktion av preventivring

De kliniska prövningarna av QPharmas egenutvecklade preventivmedelsring för kvinnor i utvecklingsländer är färdiga. Nu väntar registrering och om ett år räknar läkemedelsbolaget med att starta massproduktionen i Malmö. Parallellt siktar bolaget på att dubbla fabriksytan.

Utvecklingsprojektet påbörjades för tio år sedan på initiativ av amerikanska Population Council, med stöd från bland andra FN, Sida samt Bill & Melinda Gates Foundation. Preventivmedlet är en vaginalring i silikon som långsamt släpper ut hormoner. QPharma räknar med att ringen ska ge preventivt skydd i ett år och kosta runt fem dollar styck för slutkunden.

Nu är alla kliniska tester avslutade och innan årsskiftet påbörjas registreringsprocessen. I början av 2017 ska produkten finnas på marknaden. Enligt avtalet med Population Council får QPharma göra en liten vinst på försäljningen till utvecklingsländer, men får desto större del av försäljningen i EU och USA. Tidigare i år skrevs ett avtal med en global licenstagare som kommer köpa rättigheterna till försäljningen på den europeiska och amerikanska marknaden.

QPharma har ytterligare ett utvecklingsprojekt på väg mot läkemedelsregistrering, en vaginalring som ska ge skydd mot HIV. Nyligen startade företaget även utveckling av en icke-hormonell preventivring. Företaget har i dag 140 anställda och räknar med att växa med tio personer till under 2016.

– HKenneth Stokholmittar vi rätt kompetens så anställer vi alltid. Bristen på experter inom silikon är det som begränsar oss från att ta in fler utvecklingsprojekt, säger vd Kenneth Stokholm till Rapidus.

Kontraktsutveckling står för cirka 20 procent av QPharmas omsättning. Majoriteten av intäkterna kommer från produktion av etablerade produkter, bland annat för provrörsbefruktning, vaginalringen Estring mot klimakteriebesvär och piller med speciellt ytlager som gör att det inte bryts ner i magen utan i tarmen. Kenneth Stokholm räknar med att omsättningen 2015 ökar med 15 procent till 230 miljoner kronor.

2013 byggde företaget ut sina produktionslokaler i östra Malmö med 2.000 kvadratmeter. Nu planerar företaget att dubblera den ytan, med byggstart 2017.

– Vinsten från preventivringen ska betala det. Sen gör nybygget att vi kan producera tre eller fyra nya produkter, säger Kenneth Stokholm till Rapidus.

Olof Peterson

De kliniska prövningarna av QPharmas egenutvecklade preventivmedelsring för kvinnor i utvecklingsländer är färdiga. Nu väntar registrering och om ett år räknar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.