fredag 29 mars 2024

inloggad som

QPharma närmar sig massproduktion av preventivring

De kliniska prövningarna av QPharmas egenutvecklade preventivmedelsring för kvinnor i utvecklingsländer är färdiga. Nu väntar registrering och om ett år räknar läkemedelsbolaget med att starta massproduktionen i Malmö. Parallellt siktar bolaget på att dubbla fabriksytan.

Utvecklingsprojektet påbörjades för tio år sedan på initiativ av amerikanska Population Council, med stöd från bland andra FN, Sida samt Bill & Melinda Gates Foundation. Preventivmedlet är en vaginalring i silikon som långsamt släpper ut hormoner. QPharma räknar med att ringen ska ge preventivt skydd i ett år och kosta runt fem dollar styck för slutkunden.

Nu är alla kliniska tester avslutade och innan årsskiftet påbörjas registreringsprocessen. I början av 2017 ska produkten finnas på marknaden. Enligt avtalet med Population Council får QPharma göra en liten vinst på försäljningen till utvecklingsländer, men får desto större del av försäljningen i EU och USA. Tidigare i år skrevs ett avtal med en global licenstagare som kommer köpa rättigheterna till försäljningen på den europeiska och amerikanska marknaden.

QPharma har ytterligare ett utvecklingsprojekt på väg mot läkemedelsregistrering, en vaginalring som ska ge skydd mot HIV. Nyligen startade företaget även utveckling av en icke-hormonell preventivring. Företaget har i dag 140 anställda och räknar med att växa med tio personer till under 2016.

– HKenneth Stokholmittar vi rätt kompetens så anställer vi alltid. Bristen på experter inom silikon är det som begränsar oss från att ta in fler utvecklingsprojekt, säger vd Kenneth Stokholm till Rapidus.

Kontraktsutveckling står för cirka 20 procent av QPharmas omsättning. Majoriteten av intäkterna kommer från produktion av etablerade produkter, bland annat för provrörsbefruktning, vaginalringen Estring mot klimakteriebesvär och piller med speciellt ytlager som gör att det inte bryts ner i magen utan i tarmen. Kenneth Stokholm räknar med att omsättningen 2015 ökar med 15 procent till 230 miljoner kronor.

2013 byggde företaget ut sina produktionslokaler i östra Malmö med 2.000 kvadratmeter. Nu planerar företaget att dubblera den ytan, med byggstart 2017.

– Vinsten från preventivringen ska betala det. Sen gör nybygget att vi kan producera tre eller fyra nya produkter, säger Kenneth Stokholm till Rapidus.

Olof Peterson

De kliniska prövningarna av QPharmas egenutvecklade preventivmedelsring för kvinnor i utvecklingsländer är färdiga. Nu väntar registrering och om ett år räknar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]