tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Norska ägare lämnar Lundinova

Lundinova är återigen skånskt. Ledningsgruppen köper tillbaka resterande hälft av konsultbolaget från norska Data Respons.

Lundinova köptes upp av Data Respons 2008, för två år sedan köpte ledningen tillbaka hälften av bolaget och nu tar man hem resterande aktier. Affären sker på initiativ av Data Respons.

Varken Lundinovas vd Anders Alvin eller finanschefen på Data Respons, Rune Wahl, vill uppge köpesumman, men säger att ett lokalt ägande är det bästa för bolaget.

– Det har varit en svår marknad i Lund de senaste åren. Lokala krafter har bättre förutsättningar att lyckas med bolaget, säger Rune Wahl till Rapidus.

Lundinova behåller samma tekniska verksamhetsinriktning, men fokuserar på andra affärsmöjligheter.

– Vi vill jobba långsiktigt med våra kunder och bli deras utvecklingsavdelning i stället för en resurskonsult när det är hård belastning, säger Anders Alvin.

Lundinova har drabbats hårt av Sony Mobiles nedskärningar under de senaste fem åren, andelen mobiltelefonuppdrag har minskat från att ha stått för över hälften av omsättningen till en tiondel.

Mellan 2013 och 2014 sjönk bolagets omsättning med fyra miljoner kronor och minusresultatet minskade med strax över en miljon.

– Vi börjar komma upp ur svackan som vi varit i och med att Sony Mobile skurit ner, vi ser slutet på det, säger vd Anders Alvin till Rapidus.

Lundinova, med 24 anställda, utvecklar hård- och mjukvara för inbyggda system. Ett av bolagets viktigaste område är Internet of things. Ytterligare ett område Lundinova arbetar inom är medicinteknik, där utvecklas också trådlösa prylar. Bland kunderna finns Axis, Doro, Assa Abloy och Gambro.

Lundinova grundades 2001 av konsulter från Svep. Bolagets ägande är numera jämnt fördelad mellan vd Anders Alvin, Fredrik Bågenholm, som är ny styrelseordförande, och Marcus Weibull.

Emily Binks

 

Lundinova är återigen skånskt. Ledningsgruppen köper tillbaka resterande hälft av konsultbolaget från norska Data Respons. Lundinova köptes upp av Data Respons […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Careium – ägarna sparkar ordföranden

    Doro-avknoppningen Careium hade en lysande utveckling under 2023 och fram till sommaren i fjol. Sedan dess har det gått trögare. Nu vill huvudägarna se resultat och sparkar ordföranden.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.