måndag 7 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

NE öppnar kontor i Tyskland och Österrike

Malmöbaserade Nationalencyklopedin öppnar i augusti ett kontor i tyska München och ett i Wien i Österrike. Det är en följd av bolagets köp av anrika Brockhaus, NE:s motsvarighet i Tyskland, tidigare i år. Fyra personer kommer att finnas på plats från start i Tyskland och NE:s vd Hubert Kjellberg räknar med att den siffran ökat till 15 personer vid årsskiftet.

Hur många som kommer att finnas i Wien är ännu oklart, men NE kommer även att ha representation i Schweiz genom bolagets agent där.

hubert_kjellberg port– Vi öppnar kontoret i München för att kunna driva vårt erbjudande mot de tyskspråkiga marknaderna därifrån. Med varumärket Brockhaus och en stor mängd innehåll har vi möjlighet att framgångsrikt utveckla kunskapstjänster på Europas största marknad – den tyskspråkiga, säger Hubert Kjellberg till Rapidus.

Brockhaus Enzyklopädie har existerat sedan 1700-talet, men är numera en helt digital tjänst, precis som Nationalencyklopedin. Både Brockhaus och NE har genomgått stålbad på grund av digitaliseringen. Hubert Kjellberg tillträdde på våren 2011 och genomförde då flera insatser på området.

– Vi vågade prioritera bort fysiska produkter och minskade fokus på konsumentmarknaden, som var basen för NE:s tidigare verksamhet. Nu har vi en positiv utveckling där antalet kunder och intäkter ökar år efter år, säger Hubert Kjellberg.

I dag är NE mindre beroende av uppslagsverket utan säljer allt från ordböcker och interaktiva språkövningar till faktatjänster om olika länder. NE har en majoritet av Sveriges alla kommuner som kunder och den allra största delen av bolagets omsättning kommer från skolsektorn.

För två år sedan köpte NE Göteborgsbolaget Foxshare, vars utbildningsplattform har integrerats hos NE. Just nu rekryterar bolaget såväl läroboksförfattare som fler tekniska utvecklare för ytterligare satsning på digitala läromedel.

– Sverige ligger långt efter när det gäller digitala läromedel. Marknaden i Danmark är 10-15 gånger större, trots att de flesta elever i Sverige redan har tillgång till både dator och wifi i skolan. För oss kommer satsningen på digitala läromedel att bli en av företagets största förändringar någonsin, säger Hubert Kjellberg.

Efter tunga förluster för några år sedan har siffrorna sedan 2012 pekat uppåt för NE. Senaste verksamhetsåret omsatte bolaget 67 miljoner kronor och gjorde en vinst på 12 miljoner kronor. Bolaget har i dag 35 anställda i Sverige, majoriteten arbetar med produktutveckling. NE ingår i Cydiona-koncernen som ägs av miljardären Alf Tönnesson med familj.

Anders Frick

Malmöbaserade Nationalencyklopedin öppnar i augusti ett kontor i tyska München och ett i Wien i Österrike. Det är en följd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Hon blir ny vd på Nationalencyklopedin

    Erfaren innovationsledare med erfarenhet från tech- och finansbranschen ska få kunskapskoncernen att växa internationellt. IT-profilen Anna Werntoft tar över som vd för NE Nationalencyklopedin.