måndag 4 december 2023

inloggad som

NE öppnar kontor i Tyskland och Österrike

Malmöbaserade Nationalencyklopedin öppnar i augusti ett kontor i tyska München och ett i Wien i Österrike. Det är en följd av bolagets köp av anrika Brockhaus, NE:s motsvarighet i Tyskland, tidigare i år. Fyra personer kommer att finnas på plats från start i Tyskland och NE:s vd Hubert Kjellberg räknar med att den siffran ökat till 15 personer vid årsskiftet.

Hur många som kommer att finnas i Wien är ännu oklart, men NE kommer även att ha representation i Schweiz genom bolagets agent där.

hubert_kjellberg port– Vi öppnar kontoret i München för att kunna driva vårt erbjudande mot de tyskspråkiga marknaderna därifrån. Med varumärket Brockhaus och en stor mängd innehåll har vi möjlighet att framgångsrikt utveckla kunskapstjänster på Europas största marknad – den tyskspråkiga, säger Hubert Kjellberg till Rapidus.

Brockhaus Enzyklopädie har existerat sedan 1700-talet, men är numera en helt digital tjänst, precis som Nationalencyklopedin. Både Brockhaus och NE har genomgått stålbad på grund av digitaliseringen. Hubert Kjellberg tillträdde på våren 2011 och genomförde då flera insatser på området.

– Vi vågade prioritera bort fysiska produkter och minskade fokus på konsumentmarknaden, som var basen för NE:s tidigare verksamhet. Nu har vi en positiv utveckling där antalet kunder och intäkter ökar år efter år, säger Hubert Kjellberg.

I dag är NE mindre beroende av uppslagsverket utan säljer allt från ordböcker och interaktiva språkövningar till faktatjänster om olika länder. NE har en majoritet av Sveriges alla kommuner som kunder och den allra största delen av bolagets omsättning kommer från skolsektorn.

För två år sedan köpte NE Göteborgsbolaget Foxshare, vars utbildningsplattform har integrerats hos NE. Just nu rekryterar bolaget såväl läroboksförfattare som fler tekniska utvecklare för ytterligare satsning på digitala läromedel.

– Sverige ligger långt efter när det gäller digitala läromedel. Marknaden i Danmark är 10-15 gånger större, trots att de flesta elever i Sverige redan har tillgång till både dator och wifi i skolan. För oss kommer satsningen på digitala läromedel att bli en av företagets största förändringar någonsin, säger Hubert Kjellberg.

Efter tunga förluster för några år sedan har siffrorna sedan 2012 pekat uppåt för NE. Senaste verksamhetsåret omsatte bolaget 67 miljoner kronor och gjorde en vinst på 12 miljoner kronor. Bolaget har i dag 35 anställda i Sverige, majoriteten arbetar med produktutveckling. NE ingår i Cydiona-koncernen som ägs av miljardären Alf Tönnesson med familj.

Anders Frick

Malmöbaserade Nationalencyklopedin öppnar i augusti ett kontor i tyska München och ett i Wien i Österrike. Det är en följd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad