måndag 7 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tredje AP-fonden ny storägare i BoneSupport – satsar 51 miljoner

Efter att ha sålt sin andel i Jolife 2011 gör Tredje AP-fonden en ny, tung life science-satsning i Skåne. Miljardfonden blir tioprocentig ägare i BoneSupport genom en investering på drygt 51 miljoner kronor.

BoneSupports emission på totalt 120 miljoner kronor aviserades förra veckan, men vem den nya delägaren är har hittills hållits hemligt. Rapidus kan i dag avslöja att det är Tredje AP-fonden som backar upp BoneSupport med nära hälften av emissionsbeloppet.

Investeringen är relativt ovanlig för Tredje AP-fonden, vars portfölj domineras av räntepapper och noterade aktier. Men det är inte första gången fonden satsar på medicinteknik i Lund, tillsammans med bland andra CapMan och Länsförsäkringar var fonden en av de stora delägarna i Jolife när det såldes till amerikanska Physio Control 2011.

Totalt hade Tredje AP-fonden vid årsskiftet tillgångar för 342 miljarder kronor. Bland de noterade innehaven syns CellaVision, Active Biotech och Axis.

Resterande pengar i BoneSupports emission kommer från tidigare ägare. Bland annat skjuter Industrifonden och Lundbeckfond Venture till 18 miljoner kronor var, visar dokument som Rapidus tagit del av.

Pengarna kommer väl till pass för BoneSupport, som under 2014 tvingades ta lån på 5 miljoner euro för att säkra driften. Bolagets injicerbara bensubstitut används som utfyllnad och för att underlätta benåterväxten i frakturer. Produkten säljs i dag i Europa och USA. Efterföljaren Cerament G har hittills bara lanserats i Europa, men bolaget fick nyligen tillstånd för lansering även i Indien. I Cerament G kombineras preparatet med antibiotika för att även motverka benröta.

Med kassan fylld satsar vd Lloyd Diamond på fler kliniska studier som ska bereda vägen för ett marknadsgodkännande för Cermanent G i fler länder, inte minst USA. Men pengarna ska även gå till nya produktsatsningar för att bland annat kunna inkludera diabetiker med svårläkta sår som målgrupp.

Lloyd_Diamond_ny− Vi tittar på att kombinera Cerament med andra varianter av antibiotika, medel mot svampangrepp eller tillväxtfaktorer och stamceller som påskyndar läkningsprocessen i ben, säger Lloyd Diamond till Rapidus.

2013 ökade BoneSupport omsättningen till 31,8 miljoner kronor, medan förlusten halverades till -47,7 miljoner. Lloyd Diamond vill inte gå in på bolagets siffror för 2014 men säger att emissionen ska räcka för att ge positivt kassaflöde från den nuvarande kärnverksamheten.

− Men om vi satsar hårdare på nya produkter och marknader kommer vi behöva mer pengar, säger han.

Erik Olausson

Efter att ha sålt sin andel i Jolife 2011 gör Tredje AP-fonden en ny, tung life science-satsning i Skåne. Miljardfonden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Hon blir ny vd på Nationalencyklopedin

    Erfaren innovationsledare med erfarenhet från tech- och finansbranschen ska få kunskapskoncernen att växa internationellt. IT-profilen Anna Werntoft tar över som vd för NE Nationalencyklopedin.

  • Rexor köper Saturnus

    Malmöbolaget Rexor, som utvecklar ett affärssystem för konsulter, köper bolaget Saturnus Advokatsystem. – Med köpet ser vi goda möjligheter att erövra en betydligt större andel av marknaden, säger Rexors vd Stefan Widén.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Här är Årets Rapidusföretag

    På onsdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med storslagen fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 24:e året i rad. Vinnarna är gröna, men inga gröngölingar.