Efter att ha sålt sin andel i Jolife 2011 gör Tredje AP-fonden en ny, tung life science-satsning i Skåne. Miljardfonden blir tioprocentig ägare i BoneSupport genom en investering på drygt 51 miljoner kronor.
BoneSupports emission på totalt 120 miljoner kronor aviserades förra veckan, men vem den nya delägaren är har hittills hållits hemligt. Rapidus kan i dag avslöja att det är Tredje AP-fonden som backar upp BoneSupport med nära hälften av emissionsbeloppet.
Investeringen är relativt ovanlig för Tredje AP-fonden, vars portfölj domineras av räntepapper och noterade aktier. Men det är inte första gången fonden satsar på medicinteknik i Lund, tillsammans med bland andra CapMan och Länsförsäkringar var fonden en av de stora delägarna i Jolife när det såldes till amerikanska Physio Control 2011.
Totalt hade Tredje AP-fonden vid årsskiftet tillgångar för 342 miljarder kronor. Bland de noterade innehaven syns CellaVision, Active Biotech och Axis.
Resterande pengar i BoneSupports emission kommer från tidigare ägare. Bland annat skjuter Industrifonden och Lundbeckfond Venture till 18 miljoner kronor var, visar dokument som Rapidus tagit del av.
Pengarna kommer väl till pass för BoneSupport, som under 2014 tvingades ta lån på 5 miljoner euro för att säkra driften. Bolagets injicerbara bensubstitut används som utfyllnad och för att underlätta benåterväxten i frakturer. Produkten säljs i dag i Europa och USA. Efterföljaren Cerament G har hittills bara lanserats i Europa, men bolaget fick nyligen tillstånd för lansering även i Indien. I Cerament G kombineras preparatet med antibiotika för att även motverka benröta.
Med kassan fylld satsar vd Lloyd Diamond på fler kliniska studier som ska bereda vägen för ett marknadsgodkännande för Cermanent G i fler länder, inte minst USA. Men pengarna ska även gå till nya produktsatsningar för att bland annat kunna inkludera diabetiker med svårläkta sår som målgrupp.
− Vi tittar på att kombinera Cerament med andra varianter av antibiotika, medel mot svampangrepp eller tillväxtfaktorer och stamceller som påskyndar läkningsprocessen i ben, säger Lloyd Diamond till Rapidus.
2013 ökade BoneSupport omsättningen till 31,8 miljoner kronor, medan förlusten halverades till -47,7 miljoner. Lloyd Diamond vill inte gå in på bolagets siffror för 2014 men säger att emissionen ska räcka för att ge positivt kassaflöde från den nuvarande kärnverksamheten.
− Men om vi satsar hårdare på nya produkter och marknader kommer vi behöva mer pengar, säger han.
Erik Olausson