torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Amerikanska framgångar för skånsk ozonrening

Ett år efter USA-lansering har vattenreningsbolaget Primozone i Löddeköpinge installerat en referensanläggning i Texas, samt landat avtal med två kommunala vattenverk. Ifjol växte bolagets omsättning med över 50 procent.

Enligt vd:n Anders Schening är det säljaktiviteter och ordrar tecknade innan 2014 som står för två tredjedelar av den ökade omsättningen. I siffror betyder det en ökning från drygt 10 miljoner kronor 2013 till nära 16 miljoner kronor under 2014.

Anders Schening– Vi tjänade inga pengar förra året, men vi räknar med positivt kassaflöde under 2015, säger Anders Schening till Rapidus.

Primozones teknik går ut på att rena vatten med ozon för att oxidera ihjäl bakterier och mikroorganismer. Bolaget är långt ifrån ensamt om metoden, men använder sig av försäljningsargumentet att själva genereringen av ozonet är upp till 50 procent mer energieffektiv än med konkurrerande system.

Från starten 2010 har Primozone levererat över 100 system och har installationer i 30 länder, bland annat USA. Ifjol satte Primozone upp en referensanläggning i Texas och i dagsläget har bolaget säkrat avtal med de kommunala vattenreningsverken i Texas och Mississippi.

– Livslängden på en anläggning är runt 15 år och i USA finns just nu en stor utbytesmarknad. Man är rätt trött på det som finns och de ser direkt skillnaden när de använder vårt system, säger Anders Schening.

Förutom de redan etablerade kontakterna har Primozone skickat offerter till andra vattenreningsverk i Texas och Mississippi, värda drygt 2,5 miljoner kronor totalt. Dessutom planeras en pilotanläggning i Massachusetts nu under våren.

Under 2015 kommer bolaget även att leverera system till Kina, Schweiz, Luxemburg, Tyskland och Norge. Finansiär och ägare är norska rederiet Westfal-Larsen. Företaget har tidigare legat lågt med aktiviteten i Sverige, främst på grund av att vattenkvalitén redan är bra här. Men i och med ökade krav på en lagstiftning mot läkemedelsrester i vattnet vädrar Primozone morgonluft.

– När debatten blossade upp förra året utmanade vi svenska kommuner att göra något åt problemet. Nu har vi snart installerat pilotsystem i tio kommuner, berättar Anders Schening.

Installationerna av avloppsverken har möjliggjorts med hjälp av ett bidrag på 800.000 kronor från Tillväxtverket.

– I Sverige finns ett hundratal avloppsverk som kan vara aktuella och vi har ett ordervärde på en till tio miljoner per avloppsverk. Då är det klart att Sverige också blir intressant.

Primozone i Löddeköpinge har i dag 16 anställda.

Izabella Rosengren

Ett år efter USA-lansering har vattenreningsbolaget Primozone i Löddeköpinge installerat en referensanläggning i Texas, samt landat avtal med två kommunala […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Vill rädda liv till sjöss med skånsk IoT

    PODD: Sensorer i kläderna på båtbesättningar. På så sätt ska olyckor undvikas till sjöss och liv räddas om olyckan ändå […]

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.