På lördag löper optionen formellt ut för Lunds universitet vad gäller möjlighet att köpa loss Max IV-huset och fastighetsbolaget ML4. Knäckfrågan kvarstår om universitetet överhuvudtaget får köpa ett bolag, och besked från regeringen dröjer. På universitet tror man att det kan lösa sig, men på Max IV är tveksamheten större.
Trots att det skulle vara en gynnsam affär för Lunds universitet att själv stå som ägare till bolaget och fastigheten har ett beslut dragit ut på tiden. På lördag är det egentligen deadline, men Lars Lavesson, projektdirektör vid universitetet, tror på en lösning inom ett par veckors tid.
– Man säger från regeringskansliet att man inte kommer att hinna. Jag tolkar det dock positivt och tror att vi vet mer inom ett par veckor. Ett beslut ligger kanske inte så långt borta eftersom det gissningsvis bör vara klart till vårbudgeten, säger Lars Lavesson till Rapidus.
Peter Andersson, administrativ chef på Max IV är mer försiktig i sina antaganden.
– Vi hade ju ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, här på besök för en tid sedan och hon uttryckte sig mycket försiktigt i frågan. Rent formellt är det en bra idé att äga Max IV, men det finns en del principiella frågor som måste lösas innan universitet kan stå som ägare till fastigheter och bolag, så jag är inte särskilt optimistisk, säger Peter Andersson till Rapidus.
Oavsett om universitet får köpa ML4 eller inte är driften redan finansierad i detalj till och med 2018. Av de 350 miljoner kronor som det kostar att driva den nationella forskningsenheten, för vilken Lunds universitet är värd, står staten genom Vetenskapsrådet för 300 miljoner och universitet för 50 miljoner. Pengarna kompenseras man för via extra anslag från utbildningsdepartementet.
Möjligheterna till kommersiella intäkter är under utredning.
– Det pågår en process angående medicinska strålrör, där kan det finnas ett intresse, liksom från anda universitet och länder, säger Peter Andersson.
När Max IV är fullt utbyggd finns plats för 30 strålrör och 2.000-3.000 forskare. Hittills är tretton strålrör finansierade av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, flera universitet, Vetenskapsrådet samt Finland och Estland. Förhandlingarna kring det danska strålröret Danmax pågår fortfarande.
Region Skånes medfinansiering av acceleratorn är dock klar, efter år av försök att få skriva av investeringen på fem år togs beslutet om i december. Lösningen blev att belasta 2014 års resultat med hela utgiften på 145 miljoner kronor, trots att utbetalningarna till Lunds universitet fördelas över fem år.
Jennie Lorentsson