tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Okonventionell operationsyta testas i Lund

|  ,
|  ,

Medicinteknikbolaget Compacta är klara med framtagningen av sin prototyp av ett alternativt operationsrum. Nu väntar kliniska studier av produkten Compacta Steril på universitetssjukhuset i Lund.

Compacta Steril är ett mobilt, sterilt luftsystem bestående av kåpa, radialfläkt och Hepa-filter, som tillsammans väger 20 kilo. Fläkten och kåpan skapar en styrd vertikal luftström, vilken begränsar luftens innehåll av virus och bakterier över operationsytan. LED-baserad UV-belysning verkar bakteriedödande och ska på ett ögonblick skapa en ultra-ren, mikrobiologiskt och partikelfri operationsyta. Produkten, som uppskattas kunna användas vid 70% av alla kirurgiska ingrepp, är tänkt att fungera som ett alternativ till ett traditionellt operationsrum, både inom sjukhus och vid katastrofområden.

– Vi är i stadie att testa grejerna nu, vilket kommer att ske under våren på universitetssjukhuset i Lund, säger vd:n och grundaren Lars Wesén till Rapidus.

Enligt Wesén minskar Compacta Steril även risken för postoperativa komplikationer.

– Inom vården ser man i dag en ökad förekomst multiresistenta bakterier, vilket innebär en förhöjd risk för svårläkta post-operativa sårinfektioner. Samhällets kostnader som en direkt följd av dessa infektioner beräknas till 5,7 miljarder kr per år, säger Wesén.

Om testerna går som planerat hoppas Lars Wesén på en produktlansering under slutet av året.

Compacta bildades 2013 av arkitekten Lars Wesén som tillsammans med samarbetspartnern Lars Montelius äger 75% av bolaget. Resterande 15% ägs av LUIS. Bolaget finansieras av privata medel och 425 000 kronor i Forska & Väx-pengar.

Izabella Rosengren

Medicinteknikbolaget Compacta är klara med framtagningen av sin prototyp av ett alternativt operationsrum. Nu väntar kliniska studier av produkten Compacta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.