Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.
Börsen öppnade 7 procent ned på måndagen. Det är i samma härad som den 15 oktober 2008 då finanskrisen brann som värst. Den dagen föll Stockholmsbörsen med 7,9 procent. Under måndagsförmiddagen mildrades dock raset och när detta skrivs hade börsen fallit med 5,6 procent.

Flera av de stora skånska börsnoterade industriföretagens aktier drabbades lika hårt som snittet med ras mellan 5 och 8 procent. Men när Rapidus ringer upp håller de huvudet kallt – de produkter som säljs i USA tillverkas i stor omfattning på plats.
Gummikoncernen Trelleborg har USA som största marknad och dessutom flest anställda i landet, just på grund av att tillverkningen sker i USA.
– Vi bedömer att tulltarifferna har en låg påverkan eftersom vi tillverkar det vi säljer i USA. Vi ser självfallet över alla enheter för att se om något ska flyttas, men det handlar inte om någon stor omfattning, säger Tobias Rydegren, kommunikationschef på Trelleborg, men fortsätter:
– Om hela den ekonomiska aktiviteten går ned till följd av det här kommer vi att påverkas som alla andra. Just nu är det svårbedömt, ingen vet var det här ska sluta.
AAK i Malmö som producerar vegetabiliska oljor och fetter har en omfattande försäljning i USA. Dock är själva produktionen förlagd dit med tre fabriker i landet.
– Vi tar in en del råmaterial till USA, men än så länge ser vi ingen större påverkan. Men det är självklart alltid stökigt när något sådant här sker och det kommer säkert effekter av detta som vi inte har sett än. Det går inte att ha full koll på läget, säger AAK:s kommunikationschef Carl Ahlgren.
AAK har ett börsvärde på 73,2 miljarder kronor. På måndagsförmiddagen är aktien ner 2,7 procent.
Plastföretaget Nolato från Torekov har sedan länge förlagt sin produktion för den amerikanska marknaden i USA och bolaget påverkas därför huvudsakligen mer indirekt av tullarna. Den amerikanska marknaden är Nolatos näst största, efter Europa. Generellt sett är tullar av ondo, säger Nolatos vd Christer Wahlquist, som berättar att bolaget ändå förbereder sig på fortsatta utmaningar genom att hålla tät dialog med sina kunder.

— Det kommer säkert att påverka våra volymer, men exakt hur det slår på kort och lång horisont får vi se. Vi har en nära dialog med våra kunder och det kan säkert bli så att några kunder önskar att vi kan flytta produktion mellan fabriker. Och såklart, på inköpssidan kan det finnas en påverkan, när vi köper insatsvaror eller komponenter.
Nolato har ett börsvärde på 13,7 miljarder kronor. Aktien var under morgonen ner 5,54 procent.
Ungefär samma läge har ventilationsbolaget Lindab, med huvudkontor i Grevie utanför Båstad. Försäljningen i landet tillverkas på plats vilket gör att tullarna inte får någon direkt påverkan på bolagets affärer, säger kommunikationschefen Fredrik Wahrolén.
— Vi har i och för sig verksamhet i USA, men det är lokal produktion för den amerikanska marknaden så där sker ingen påverkan. Sedan finns vi framför allt i Europa. Men det är klart, alla bolag påverkas av den turbulenta situationen vi befinner oss i, osäkerhet är det ingen som tycker är bra. Vi följer utvecklingen noga mer utifrån hur det påverkar marknaderna, men det är alldeles för tidigt att säga något om det.
Large Cap-noterade Lindab har ett börsvärde på strax över 14 miljarder kronor, och fick under måndagsmorgonen se aktien sjunka med 5,74 procent.
Malmöbaserade Thules vd Mattias Ankarberg sade på bolagets investerarrmöte för drygt en vecka sedan att bolaget är mindre sårbart än sina konkurrenter eftersom i princip all produktion finns i USA.

”Men vi är inte opåverkade. Vi har viss import. Vi tillverkar också med råvaror som antingen är importerade eller är föremål för ganska volatil prissättning just nu på grund av tariffsituationen” sade han vidare.
Som konsekvens kommer Thule att höja priserna i Nordamerika med i genomsnitt cirka 5 procent från den 1 juni.
Johan Glennmo, ordförande i den familjeägda Danirkoncernen med teknikkonsulten Sigma, är mer orolig för sina kunder än den egna verksamheten.

– Våra dotterbolag är ju främst konsultföretag som inte omfattas. Men vi ser en valutaeffekt och vi kan inte utesluta att vi påverkas indirekt om våra kunder drabbas och tvingas dra ned på konsulttjänster, säger han.
Danirkoncernen omsätter 13 miljarder kronor men är inte börsnoterat.
Skånes största industriföretag, Alfa Laval, väljer att inte kommentera alls:
– Vi är i tyst period inför kvartalsrapporten som kommer den 29 april. Om vi skulle påverkas av tulltarifferna på ett väsentligt sätt skulle vi meddela det till marknaden till alla samtidigt och inte säga det till enskilda analytiker eller journalister, säger Johan Lundin, IR-ansvarig på Alfa Laval.
Gunnar Wrede
Julia Fryklund
Ola Nilsson
Martin Linderoth